Българска делегация, водена от вицепремиера по обществен ред и сигурност

...
Българска делегация, водена от вицепремиера по обществен ред и сигурност
Коментари Харесай

Демерджиев: Изпълняваме план за действие с Австрия за превенция на нелегалната миграция

Българска делегация, водена от вицепремиера по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, бе на работно посещаване в Будапеща по покана на унгарския си сътрудник Шандор Пинтер. В рамките на извършените двустранни диалози министър Демерджиев акцентира, че за България присъединението към Шенген остава основен приоритет и благодари за поредната поддръжка, която страната ни получава от Унгария. Той посочи, че е сбъднат непрекъснат разговор с Австрия и Нидерландия и се работи в посока смяна на техните позиции. „ Изпълняваме проект за деяние с Австрия за предварителна защита на незаконната миграция с акцент битката с мрежите за контрабанда на мигранти. Изяснихме значително настояванията на Нидерландия и имаме подготвеност да предоставим нужните причини за смяна на тяхната позиция ".

Двамата вътрешни министри разискаха миграционната конюнктура, която на стадия остава динамична. Демерджиев акцентира, че миналата година натискът към България е бил четири пъти по-висок по отношение на миналата, а от началото на 2023 година опитите за незаконно прекосяване на вход са с близо 42% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022. Той уточни, че най-чувствителна остава българо-турската граница и изрази задоволеност от прието предпочитаното значение на тази граница за сигурността на Европейския съюз и Шенген и добави: „ Очакваме решението на Европейската комисия за спомагателната финансова поддръжка за техническото застраховане на границата, след извършените механически задачи за оценка на потребностите ".

Вътрешният министър срещна унгарския си сътрудник със стартиралия през март пилотен план с Европейска комисия за бързи процедури по леговище и връщане на българо-турската граница, по който страната ни работи в тясно съдействие с европейските сътрудници и виновните институции. Във връзка с ефикасното противопоставяне на контрабандата на мигранти двамата министри се сплотиха към нуждата от още по-засилено взаимоотношение сред всички страни членки, както и с страните на генезис и пренос. Министър Демерджиев показа, че взаимно с Европол работим по основаването на целева оперативна група за още по-ефективен продан на информация и съгласуваност на взаимни интервенции против каналджийските мрежи и бърз отговор на заканите за сигурността като цяло. „ Амбицията ни е да се включат всички заинтригувани страни членки на Европейски Съюз, работим и за привличане на Турция и Сърбия ".

Българският вътрешен министър удостовери безапелационна поддръжка към самодейността на Унгария за демарш към Европейска комисия за увеличение на средствата за гранично ръководство в подтекста на прегледа на Многогодишната финансова рамка.

В срещата участваха още заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова - Бийчър, основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров, шефът на Групово дело „ Гранична полиция " основен комисар Росица Димитрова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР