Българска Агенция по Безопасност на Храните реагира много бързо и

...
Българска Агенция по Безопасност на Храните реагира много бързо и
Коментари Харесай

БАБХ с бърза реакция заради много опасни птици

Българска Агенция по Безопасност на Храните реагира доста бързо и съответно, с цел да предотврати противозаконен превоз на рискови птици за България.

На 20.02.2018 година противозаконен превоз на зоо животни за България е спрян на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Дунав мост II “. Животните са от типовете алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета, които са превозени в извънредно неприятни условия, не са спазени никакви условия за хуманно отношение по време на превоз и не са съпроводени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния генезис и здравен статус.
Превозвачът няма лиценз за транспорт, нужни знания за превоз на животни и документи, с които да удостовери техния генезис. По негови изказвания животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.
Поради подозрения за съществуване на животни от предпазените типове е известен Регионална инспекция за опазване на околната среда Монтана, при което животните са иззети на съображение Закона за биологичното многообразие и са настанени в Зоологическа градина в София град.
Зоологическата градина София град разполага с карантинен център, предопределен за нейните потребности, който не може да бъде употребен за избавителен център за иззети животни и всяко въвеждане на животни с неразбираем статус крие риск от въвеждане и разпространяване на болести в зоологическата градина.
През интервала 2016 - 2018 година високопатогенната инфлуенца по птиците вид А (HPAI H5N8) провокира една от най-големите епидемии по повод броя на огнищата на домашни птици, географската повърхност и броя на мъртвите диви птици, записана в Европейския съюз.
Епидемията на болестта засегна и България през 2016г до 2017г, и докара до огромни стопански загуби за страната и за бизнеса (над 6 000 000 млн загуби, затватряне и рестрикиции за придвижване и търговия на животни, изгубен здравен статус на държавата).
Въз основа на това и поради епизоотичната конюнктура в Европа във връзка с високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие придвижването на птици с неразбираем здравен статус, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по човечен метод.
Всяко нелегално въвеждане на животни в страната крие опасности от въвеждане и разпостранение на болести по животните, в това число болести рискови и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР