Българо-македонската комисия по историческите въпроси е постигнала много, но у

...
Българо-македонската комисия по историческите въпроси е постигнала много, но у
Коментари Харесай

Българската и македонската история - между постиженията и провокациите

Българо-македонската комисия по историческите въпроси е постигнала доста, само че у нас това не се осъзнава. Това съобщи в предаването " Още от деня " проф. Иван Илчев, който е неин член.

Проф. Иван Илчев, член на Българо-македонската комисия по историческите и просветителни въпроси: Напредъкът е значителен, въпросът е че в случай че споразуменията не бъдат приложени, все едно нищо не сме постигнали.
Сред достиженията проф. Илчев уточни признаването от македонската страна на обстоятелството, че цар Самуил е български държател, както и че Климент и Наум са изпратени в книжовната школа в Охрид от българските царе Борис и Симеон.

Историкът съобщи, че антибългарските материали в македонските медии са намалели доста, само че завой в разбирането на историята от македонските жители - няма.

Той добави, че в контракта за добросъседство сред България и Северна Македония не е очакван механизъм за налагането на българската позиция и комисията може да дава единствено рекомендации на управляващите.

Професор Илчев разяснява като " преекспониране " избухналия спор по препоръчаното от Северна Македония общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври. Въпросът не е решен и е отсрочен за последващо съвещание, сподели той.

Според депутата от Вътрешна македонска революционна организация Милен Михов предлагането е провокация, която цели " да провокира България дали ще направи компромис по подобен значим въпрос ".
Милен Михов, народен представител от Вътрешна македонска революционна организация: Ако приемем общо честване на 7 октомври, това ще е преповторение на националната капитулация на БРЦК - още веднъж ще признаем, че в Пиринска Македония съществува небългарско население.
Михов оспори мнението на проф. Илчев, че България ще може да спре Северна Македония към Европейски Съюз, за което приканва Вътрешна македонска революционна организация, защото няма поддръжката на великите сили за своето схващане по македонския въпрос. Той счита, че в контракта за добросъседство има задоволително гаранции за отстояване на българските позиции.

Според депутата от Вътрешна македонска революционна организация три са факторите, които трансформират обстановката по отношение на следвоенния интервал: " Вътрешна македонска революционна организация не е в съпротива, комунистите не ръководят и Съветският съюз не съществува ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР