Българката Боряна Джамбазова е част от международния екип, спечелил една

...
Българката Боряна Джамбазова е част от международния екип, спечелил една
Коментари Харесай

Българка е сред наградените от Ню Йорк Таймс с Пулицър

Българката Боряна Джамбазова е част от интернационалния екип, спечелил една от трите награди " Пулицър " на вестник " Ню Йорк Таймс ". Изданието бе любимецът с най-вече оценки тази година. " Ню Йорк Таймс " получи призове в категорията за проверяваща публицистика - с поредицата на Брайън Розентал за изискванията, в които работят таксиметровите водачи в Ню Йорк. Много от тях били принуждавани да подписват заеми при заробващи условия; за най-хубава коментарна графа, където бе отличено есето на  Никол Хана-Джоунс  “1619 ”, описващо робството и приноса на чернокожите за американската история и за интернационална публицистика. Това е категорията, в която е отличена екипно следствие, част от което е и Боряна Джамбазова за дейностите на съветските секрети служби по света, заяви Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ).

Поредицата е под заглавие " Скритата война на Путин " и наблюдава няколко сюжета в Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република с присъединяване на съветските секрети служби. През декември предходната година “Ню Йорк таймс ” разгласява статия за връзката на съветските секрети служби с опита за отравяне на българския предприемач Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи дружно с Джамбазова при отразяването на тематиката в София.

Наградите " Пулицър " са най-престижното американско отличие за журналистике, литература и музика. Кръстени са на известния издател, редактор и публицист Джоузеф Пулицър и са считани за аналог на журналистически Оскари. Те се присъждат всяка година в 21 категории като напоследък отличават освен печатна, само че и онлайн публицистика.

Боряна Джамбазова е член на управителния съвет на АЕЖ - България, и публицист на свободна процедура. Започва да работи като кореспондент през 2005 година и написа за български и непознати медии. В публикациите си визира настоящи политически и стопански събития, както и обществени тематики и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са оповестени в “Ню Йорк таймс ”, “Иконъмист ” и “Политико ”. Завършила е бакалавърска степен по публицистика в СУ и магистратура по нови медии в Нюйоркския университет като стипендиант на стратегия “Фулбрайт ”. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР