България затяга граничните мерки срещу COVID-19 заради рязкото нарастване на

...
България затяга граничните мерки срещу COVID-19 заради рязкото нарастване на
Коментари Харесай

България се затваря за идващи от Кипър, Великобритания и Испания

България стяга граничните ограничения против COVID-19 поради внезапното повишаване на случаите в редица европейски страни. В алената зона влизат три европейски страни - Кипър, Англия и Испания, както и Кувейт и Фиджи. Ограничението влиза в действие от 19 юли, понеделник, планува на здравния министър, издадена през днешния ден.

Влизането в алената зона значи, че България не позволява визити от тези страни, в случай че не става дума за български жители и лица със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване у нас и членове на техните фамилии. Допускат се и нормалните изключения за сезонни служащи, медицински лица, публични лица и прочие

Идващите от Англия, Испания и Кипър българи би трябвало да показват негативен PCR тест, заверен посредством годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз или подобен документ, съдържащ същите данни като цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз. Сега се желаят по едно и също време COVID-сертификат за ваксинация/преболедуване и PCR тест. Остава и нормалната опция да се одобри наставление за 10-дневна карантина, която да се анулира с изработен до 24 часа след идването PCR тест. Тук би трябвало да се обърне внимание, че при страните в алена зона няма вид карантината да се анулира с антигенен тест.

В алената зона от понеделник има 41 страни, измежду които Индия, Бразилия, Аржентина, Танзания, Тунис и прочие

Прави усещане, че Русия още веднъж остава отвън алената зона. Пристигащите от Русия и Португалия са обособена категория и се позволяват у нас при показване на годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за проучване или подобен на него документ, показващи негативен резултат от извършено до 72 часа преди влизането в страната PCR проучване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа. Българските жители могат да заменят този тест с 10-дневна карантина, която се анулира с извършен до 24 часа от влизането в страната PCR тест. Тук също карантината не може да се анулира с антигенен тест.

В зелената зона от понеделник са 21 страни в Европейски Съюз - Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Дания, Италия, Словения, Франция, Норвегия, Сан Марино, Монако, Ватикан, Швейцария и Чехия. Пътуващите от тези страни имат максимален избор на документи, с които могат да бъдат позволени у нас - приключена имунизация, преболедуване на COVID-19, отрицателен тест. Човек може да влезе и без нито един от тези документи, само че да се подложи на 10-дневна карантина. Тя може да бъде анулирана, в случай че до 24 часа след влизането се показа негативен PCR или антигенен тест.

Всички останали страни, в това число Съединени американски щати, Нидерландия и други са в оранжевата зона. В нея важат същите правила като за зелена зона, само че при не по-малко от 5 на 100 от влизащите лица на границата се организира проучване за COVID-19 с бърз антигенен тест.

Пожарна охрана СЪСЕДСКИ

В заповедта е включена и една добра вест за пътуващите през Сърбия. От през днешния ден денем се отваря Граничен контролно-пропусквателен пункт " Стрезимировци ", който ще работи от 08:00 до 20:00 часа. Така и четвъртият пункт по границата със Сърбия ще работи. В последните седмици потеглиха потоците турски мигранти и на границата се чака с часове. В началото на месеца 10-километровите колони на влизане в България към този момент бяха нещо всекидневно, а за влизане се чакаше по 5-6 часа.

 

ЗА ДЕЦА

Освен ново райониране на страните, влиза в действие и леко стягане на разпоредбите за децата до 12-годишна възраст. Сега всички те са освободени от документи за COVID-19, без значение от кое място идват. Занапред тази независимост ще важи единствено за зелена и оранжева зона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР