България затвърждава ключовата си роля в енергийните проекти в региона,  заяви

...
България затвърждава ключовата си роля в енергийните проекти в региона,  заяви
Коментари Харесай

Министър Росен Христов: България затвърждава ключовата си роля в енергийните проекти в региона

" България затвърждава основната си роля в енергийните планове в района ",  заяви министърът на енергетиката Росен Христов, по време на Първия интернационален министерски енергиен разговор - Атина 2022, проведен от гръцкия министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас, информира  пресцентърът на Министерството на енергетиката.

По време на полемиката Христов очерта главните цели, по които работи българското министерство. По думите му фокусът е върху дейното присъединяване на страната ни в районните енергийни инфраструктурни планове, внедряване на нови технологии, увеличение на каузи на зелената сила, включително геотермалната, както и опциите за предпазване.

" Вярвам, че зелената сила би трябвало да се съхранява по " зелен " метод. В момента изследваме опция за предпазване, сходна на тази в " Чирен. Ако се осъществя, тя ще е от изгода както за България, по този начин и за Гърция и Румъния ", изясни Христов.

Той акцентира напъните на служебното държавно управление да приключи в период интерконектора за транспорт на природен газ с Гърция: " Не стопираме дотук, а продължаваме да работим с нашите гръцки сътрудници, с цел да увеличим потенциала ". 

По време на събитието министър Христов разиска с румънския си сътрудник Върджил-Даниел Попеску опцията за създаване на две водноелектрически централи на река Дунав.

" Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни - в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този естествен запас. Освен това по този метод получаваме и два нови моста над река Дунав ", акцентира Христов.

Предстои сключване на меморандум за съдействие по тези планове и детайлни изследвания за тяхната реализация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР