България закъснява с изграждането на инфраструктурата, необходима за приемането и

...
България закъснява с изграждането на инфраструктурата, необходима за приемането и
Коментари Харесай

Министър Тагарев: България закъснява с изграждането на инфраструктурата за F-16

България закъснява с построяването на инфраструктурата, нужна за приемането и стопанисването на изтребителите F-16 Block 70. Надеждите са най-малко да се спазят крайните периоди, заложени в договорите. Това оповестява министърът на защитата Тодор Тагарев.
 
През пролетта на 2020 година са подхванати първите действия, свързани с последващото създаване на инфраструктура – нови здания и уреди, и модернизиране на такива в региона на 3-та авиационна база за обезпечаване на изискващите се условия за предпазване, поддръжка и употреба на самолетите.
 
Предвидените за създаване обекти са главно в две посоки: обекти, директно свързани с приемане на аероплан F-16 Block 70, и такива, свързани с възстановяване на съществуваща инфраструктура. От страна на Военновъздушните сили (ВВС) са направени изходни данни поотделно за проектирането па обектите главно в интервала от месец август до месец октомври 2020 година
 
Въз основа на постъпилите данни са направени и одобрени задачи за планиране. Инвестиционният развой е стартирал без да е налице обща визия, дефинитивна цялостна идея за нужната инфраструктура за аероплан F-16 и при неналичието на цялостна информация във връзка с условията към обособените обекти, оповестява още министърът.
 
 Изтребители F-16 Изтребители F-16 Източник: Sourceonit
Предвидени за осъществяване са общо 49 броя обекти, като на този стадий са подписани 90 контракта за 48 от обектите. Забавяне се регистрира при процеса по проектирането и построяването на един от контролно-пропускателните пунктове.
 
Основните аргументи за позволеното закъснение са свързани с неналичието на цялостна визия за създаване на инфраструктурата, незадоволителна информация във връзка с характерни условия към обектите, които следва да бъдат съобразени при проектирането, както и за изискванията на които би трябвало да отговорят, с цел да покрият условията на доставчика на самолетите. Това е наложило правенето на допълнения към заданията за планиране, следващи няколкократни преработвания на капиталовите планове от изпълнителите и в следствие до дълготрайно координиране на плановите разработки.
 
Негативно отражение върху последващото осъществяване на подписаните контракти оказват и голям брой други фактори, признава министърът. Става въпрос за рецесията с ковид-19, годините с висока инфлация, и други, които основават усложнения при логистиката и доставките, както и неналичието на някои от главните строителни материали.
Всичко това е сложило под риск срочното осъществяване на договорите.
 
Заради тези аргументи изпълнителите на ремонтите са поискали от МО да индексира цената на някои от договорите, а на други – да удължи периода за осъществяване. Това постанова сключването на спомагателни съглашения към 18 контракта.
 
Към сегашния миг, обаче, управлението на министерството чака осъществяването на дейностите по подписаните контракти да бъде съобразено със заложените времеви графици, като до края на 2024 година дефинитивно приключат дейностите по подписаните контракти, които са директно свързани с приемането на самолетите, а осъществяването на дейностите по останалите обекти се чака да завърши през първото тримесечие на 2025 година

Източник: БГНЕС
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР