България води активни преговори с Европейската комисия по искането да

...
България води активни преговори с Европейската комисия по искането да
Коментари Харесай

Петкова: Водим преговори с ЕК за ТЕЦ „Марица Изток 2“

България води дейни договаряния с Европейската комисия по настояването да бъде повишен капитала на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ в размера на отговорностите, които има към Българския енергиен холдинг. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, съобщи БГНЕС.

Задълженията произтичат от разноските, които са направени през последните 3 години за закупуване на излъчвания и по този метод да може централата да работи. Петкова заяви, че от Брюксел са изпратили писмо с спомагателни въпроси. В момента от българската страна се работи по отговорите. „ Европейската комисия пита във връзка с това, че БЕХ с действието си работи както всеки един частен вложител в сходна обстановка “, посочи Петкова. 

България ще продължи да разчита на въглищните централи през идващите години, заяви още енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя уточни, че страната ни прецизно следва условията на Европейския съюз за цялостно декарбонизиране на енергетиката, само че най-малко в идващите 60 години ще продължи да употребява въглищния запас в Маришкия басейн. Според плановете на министерството точно толкоз години ще има запаси в района.

Теменужка Петкова съобщи пред специалистите, че по време на срещи в Брюксел ясно е декларирала тази политика за прилагане на въглищата. Според министъра в последното десетилетие бизнесът е вложил над 1 милиарда лева за рационализация на въглищните централи.

През идната седмица започва построяването на газовата ни връзка с Гърция – различен предпочитан план за страната. Очаква се тръбата да бъде приключена през 2020 година, като по нея ще бъде доставян друг газ от съветския.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР