България внася скъп втечнен природен газ, въпреки уверенията на правителството

...
България внася скъп втечнен природен газ, въпреки уверенията на правителството
Коментари Харесай

Обещанията на Петков за евтин газ се разбиха при срещата с действителността

България внася безценен полутечен природен газ, макар уверенията на държавното управление на Кирил Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Проверка на БГНЕС демонстрира, че цената на втечнения природен газ от Съединени американски щати за юни до българската граница е 87,482 долара/мегаватчас или 82,69 евро за мегаватчас.

В същото време цената на газа по формулата от контракта на „ Булгаргаз “ с „ Газпром Експорт “ за месец юни 2022 година е 74,16 евро/мегаватчас.

Това значи, че втечненият природен газ идва в страната с 8,53 евро/мегаватчас по-скъпо или с 11,50% по-скъпо от газа от „ Газпром “ за месец юни.

Тези данни опровергават изказванията на премиера Петков и на неговия шеф кабинет Лена Бориславова, които в границите на по-малко от 12 часа дадоха разнопосочни изявления за цената на синьото гориво.

На 15 май сутринта девойка Бориславова съобщи, че: „ цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, в сравнение с тези на „ Газпром “. А вечерта министър председателят я поправя, че цената на газа от Съединени американски щати ще бъде еквивалентна на тази на съветския монополист. „ За мен беше значимо цената да бъде равна или по-добра от тази на „ Газпром “, акцентира тогава Петков.

Оказва се, че цената не е еквивалентна, а даже е по-скъпа. Самият Петков няколко дни по-късно на брифинг в Министерски съвет след визитата си в Съединени американски щати остана безгласен на поставения от БГНЕС въпрос, от кое място идва несъгласието сред него и Лена Бориславова.

Друг въпрос, който по този начин и не получи приемлив отговор, въпреки че не би трябвало да има нищо скришно, е къде ще бъдат разтоварени двата танкера с ВПГ, които бяха контрактувани от Петков. Единствено той разгласи датите на тяхното идване: 8 и 23 юни. Оттогава властта мълчи като „ болшевик на разпит “ по този въпрос. Предполагаше се, че „ синьото гориво “ ще влезе у нас през Гърция, като за задачата се употребява терминала за ВПГ в Ревитуса.

В реалност ВПГ идва в България през Турция по една много комплицирана скица, която по-скоро приказва за ходатайство. Самата смеха наподобява по следния метод „ Булгаргаз “ продава газа на турската компания БОТАШ, а БОТАШ го придвижва през турската система и го продава на… „ Булгаргаз “ на точката Странджа 1/Малкочлар.

Относно избраната на 9 юни от КЕВР контролирана цена (миксиран газ от наличните източници) в размер на 141,28 лева./мегаватчас. Ако „ Булгаргаз “ получаваше газа по контракта с „ Газпром “, контролираната цена (на микса) за вътрешния пазар би била 127,71 лева./мегаватчас.

За да реализира удобна цена на „ синьото гориво “ България би трябвало да подпише дълготраен контракт, сходен на този, който имахме с „ Газпром “, само че с различен друг снабдител, с цел да има същинска диверсификация. Това обаче е доста мъчно, тъй като към този миг множеството от евентуалните снабдители нямат нужните количества, въпреки и страната ни да не е огромен потребител.

Жалкото е, че нашите ръководещи не търсят други възможности и това се вижда от техните изявления. Пред бизнеса и потребителите вицепремиерът и финансов министър Асен Василев още от първия ден, в който Русия спря газа ни, чертае светлото бъдеще на 20 милиарда куб.м. газ, които могат да минават през България от Юг на Север. На въпрос на БГНЕС от кое място ще дойдат тези количества или най-малко 2 милиарда куб.м., които остават като махнем 1 милиард азерски газ, който все в миналото ще би трябвало да получим, само че към момента неизвестно по кое време, Василев отговори, че се беседва със страните от Северна Африка и Персийския залив.

Бориславова в злощастната си изява от 15 май показа, че: „ Правителство продължава да разисква спомагателни разновидности за доставки с Туркменистан, Египет, Турция “.

Всичко това е доста хубаво, само че нито един от тези райони и страни не може скоро да ни достави газ, колкото и да го желаеме. Нито Египет, нито Катар имат свободни количества. Същото се отнася и до Азербайджан. Всичко е контрактувано за години напред и с цел да пристигна природен газ от там, би трябвало да се стартира рандеман от нови залежи, развой, който започва, само че са нужни години, като тук приказваме за времеви небосвод след 2025-2027 година Туркменистан има газ, само че няма по какъв начин да го достави на Европа, тъй че самото му споменаване като страна е удостоверение до каква степен съществени са желанията на нашите властимащи.

Единствената опция за нас си остава Азербайджан с неговите 1 милиард куб.м. газ. Но тук се сблъскваме с един сериозен проблем – неналичието на тръба. Строителството на интерконектора България-Гърция се забави и към този момент никой не се ангажира с съответен период – дали ще е 1 юли или 1 септември, всички стискат палци. От компанията оператор на газовата връзка „ Ай Си Джи Би “ обявиха за БГНЕС, че се надяват тя да бъде приключена този месец, както са и политическите изявления, само че и те оказват да посочат точна дата.

Министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов сложи точка към многочислените спекулации по какъв начин може да получаваме азерското „ синьо гориво “. По време на визитата си у нас, която се състоя на 31 май, той съобщи пред БГНЕС: „ България ще стартира да получава газ от Азербайджан, когато бъде приключен интерконтеконекторът с Гърция “.

Със завършването на интерконектора, което всички чакаме да стане по-скоро по-рано, в сравнение с по-късно през втората част от тази година, частта от съглашението, която се отнася до доставките на газ до България, ще бъде изпълнена, добави външният министър на Азербайджан.

Повечето специалисти са единомислещи българите не би трябвало да хранят огромни упования по отношение на това, че азерският газ, който може би ще получим през идващите месеци, ще бъде толкоз на ниска цена, колкото беше преди месеци. По простата причина, че формулата не неговата цена е обвързвана с тази на петрола с отсрочване във времето от 6-9 месеца, а през този интервал тя беше към този момент задоволително висока. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР