България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската

...
България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Страната ни винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани

България постоянно е била един от най-силните поддръжници на европейската вероятност на страните от Западните Балкани, сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на във видеообръщение на конференцията "Западни Балкани ".

Форумът, който протича онлайн, е проведен от евродепутата Ангел Джамбазки от партията на европейските консерватори и реформисти, заместител ръководител на Вътрешна македонска революционна организация, със съдействието на фондацията "Нова посока " /New Direction/. За повторно съорганизатор на събитието е Международният републикански институт /IRI/.

В изявлението си външният министър Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на напомни поредната поддръжка на България за страните от Западните Балкани, като акцентира, че присъединението е двустранен развой и страните от района би трябвало да поставят всички старания да се приближат към полезностите на Европейски Съюз, които да станат съществена част от тяхната политика и основополагащ принцип в промените им.
Захариева напомни също помощта на България и в рецесията, подбудена от пандемията.

Тя увери, че поддръжката към страните от Западните Балкани ще продължава, само че в същото време подсети, че тя в никакъв случай не е била безусловна. Много държим на това да развиваме добросъседски връзки - както между тях в Европейски Съюз, по този начин и със страните от Западните Балкани. "За страдание ще отбележа, че Република Северна Македония не оцени нашите другарски доброжелателни дейности и неглижира предизвестията ни по отношение на неспазване на контракта за добросъседство, другарство и съдействие от тяхна страна ", уточни Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.

Поради този факт бяхме заставени да не одобрим текста на плана на преговорна рамка с Република Северна Македония, само че все пак оставаме с вяра, оставаме градивни и отворени за разговор, и имаме вяра, че дружно с сътрудниците от Скопие ще намерим излаз от тази обстановка, означи българският външен министър. Тя изрази вяра това да стане по-лесно след усмиряване на страстите и понижаване на езика на омразата към България, който през последните месеци, по думите ѝ, е на невиждано високи равнища.

"2020 е една от най-тежките години, с които се е сблъсквало човечеството, и се надявам да ни е дала един значим урок - че доверието, солидарността и другарството са основата, върху която би трябвало да градим своите връзки, а сме толкоз взаимносвързани, че няма по какъв начин да преодоляваме тежките провокации без да имаме това тясно съдействие ", съобщи още Захариева, която се спря и върху процесите и напредъка и в останалите страни от Западните Балкани.

"Властите в Скопие отхвърлят да ползват контракта за добросъседство ", разяснява уредникът на форума Ангел Джамбазки. Според него три и половина години са били изгубени предумишлено, проведено, от кръгове в Скопие, които не желаят доближаването сред България и Република Северна Македония, както и не желаят страната да бъде пълноправна част от Европейски Съюз.

"Много се приказва през днешния ден за това, че България е наложила несъгласие - не, България не е наложила несъгласие, а не е дала единодушие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която би трябвало да се даде официално начало на договарянията. И България има своите изконни и законни учредения за това, учредени на интернационалното право ", съобщи Джамбазки. По думите му, договорите се подписват, с цел да се съблюдават, а договорът би трябвало да се извършва правилно и почтено от двете страни. Когато имаме несъблюдение, бойкот, недобронамереност от едната страна, няма по какъв начин тези връзки да се развиват и България да ги подмине с лека ръка, затваряйки си очите, сподели Джамбазки. Той съобщи, че никой в България не оспорва правото на самоопределяне на който и да било, а просто настояваме на историческата и политическата уместност.



"Присъединяването на всички страни от Западните Балкани към Северноатлантическия контракт няма опция, несъмнено няма опция в дълготраен проект и присъединението им към Европейски Съюз, само че това би трябвало да стане единствено след изчистване на всички двустранни връзки ", разяснява още Ангел Джамбазки на форума, в който вземат участие и редица интернационалните специалисти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР