България вече е в преговори по закупуването на една или

...
България вече е в преговори по закупуването на една или
Коментари Харесай

Купуваме две подводници втора ръка от Италия

България към този момент е в договаряния по закупуването на една или две подводници втора употреба от Италия и по този начин ще може да възвърне подводния си флот , който бе закрит, откакто последната ни поводница " Слава " към този момент е музей.

 

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов сподели, че към този момент се договарят съответните параметри, съобщи Медиапул.

 

За сходна договорка се приказва от години, като от месеци договарянията станаха по-сериозни.

 

Цената на сходна договорка не е ясна, като тя може и да е алегорична.

 

България закупи на политическа цена използвани кораби от Белгия и Нидерландия, само че по-късно изискват вложения за усвояването им.

 

За подводница България на първо време се е насочи към Норвегия, само че се оказа, че желаните от нас подводници ще бъдат налични едвам към 2030 година.

 

Според специалисти неналичието на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели внезапно и характерните благоприятни условия за разузнаване, които се обезпечават от подводния флот.

 

Ефтимов заяви още, че към този момент се беседва със съдружници от НАТО, които да се включат в защитата на българското въздушно пространство. В момента в България са ситуирани 4 изтребителя F-35 на Нидерландия, а преди този момент имаше испански изтребители " Eurofighter ".

 

Това, което е известно досега, е че първата доставка на изтребителите F-16 ще пристигна през 2025 година, сподели Емил Ефтимов.

 

Доставката на купените от България 8 машини за над 2 милиарда лв. се забави поради пандемията. Ситуацията в допълнение се усложни поради сложната поддръжка на Миг 29, за която до неотдавна се разчиташе на Русия.

 

" Предстои да работим по няколко разновидността за поддръжката на МиГ 29, вероятно по какъв начин да покрием интервал, в случай че се получи, в който ще имаме проблеми с носенето на Air Policing независимо, само че аз съм оптимист, че ще намерим решение ", уточни адмирал Ефтимов.

 

Военните разискват да обезпечат под някаква форма изтребители F-16 втора употреба. Една от вариантите е Нидерландия, чиито военновъздушни сили минават на F 35, само че диалози ще се водят и със Съединени американски щати.

 

България се надява старите руски изтребители МиГ 29 да се поддържат от Полша, само че няма изясненост дали това ще е допустимо. След като Русия атакува Украйна, поддръжката им в Русия, Украйна и Беларус към този момент не е алтернатива.

 

За решението за военнотехническа помощ на Украйна адмирал Емил Ефтимов разяснява, че тази седмица се чакат украински експерти, с които ще бъдат контрактувани съответните параметри на бъдещото съглашение.

 

Аз съм в течение на процеса, само че това не е непосредствено в отговорностите на Българската войска. Това е в кръга на отговорностите на военно-ремонтните фабрики, уточни адмирал Ефтимов.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР