България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост

...
България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост
Коментари Харесай

Вече сме на 20-о място по заболеваемост и на второ по смъртност в ЕС

България към този момент е на 20-о място в Европейски Съюз по заболеваемост и на второ по смъртност. По отношение на 14-дневната заболяемост се регистрира трайна наклонност за намаляването й. Същото е и във връзка с смъртността.

Това заяви на постоянния брифинг в четвъртък здравният министър в оставка Костадин Ангелов във връзка с обстановката с ковид у нас. Намаляват и приетите в болница в лечебните завадения, както и случаите в интензивните структури.

" България беше извадена от високо рисковите зони и към този момент сме единствено рискова зона за ковид. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. Второто значимо е, че през вчерашния ден имаше над 32 000 имунизирани за един ден. Аз споделих, че задачата, която можем да реализираме през месец май, е 50 000 имунизирани дневно. Скоро ще стигнем 1 милион имунизирани българи и дружно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под отбрана ", сподели Ангелов.

Какво демонстрират данните?

47% е заетостта на леглата на национално равнище за неусложнени пациенти. 51% е заетостта на интензивните кревати. Тенденцията е трайна и към този момент има успокоение в лечебните заведения. Само в четири области има повече пациенти в структурите за неинтензивно лекуване. Това са Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен.

От началото на пандемията досега общо 13 216 са медиците с ковид. От тях дейните случаи са 852. 768 са на домашно лекуване, 84 са в лечебните заведения, а 7 са в интензивните структури.

Седмичният брой на доказаните случаи по отношение на седмичния брой на излекуваните е в отношение 2:1 в интерес на излекуваните.

По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в алено. Най-голям е процентът на областите сред 150 и 300 болни на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Поставените дози ваксини през празничните дни

На 30 април са сложени 9775 дози ваксини, на 1 май – 4609, на 2 май – 2634, на 3 май – 6100, на 4 май – 6444. Най-много дози са сложени в лечебните заведения за болнична помощ. От тях най-вече са сложени в „ Пирогов “ – 5881. Във ВМА са сложени 4654 дози, а в МБАЛ „ Св. Анна “ – 2275.

Тези данни са за поставените дози от имунизацията на „ Пфайзер “. По-малко дози са сложени от препаратите на „ АстраЗенека “ и „ Модерна “, което значи, че желана остава тази на „ Пфайзер “, посочи Ангелов.

Най-много сложени ваксини са във възрастовата група сред 25 и 49 година, следвани от възрастовите групи от 60 до 69 година, от 70 до 79 година и над 80 година

„ Зелени коридори “ и след 9 май?

Има опция имунизацията в „ зелените коридори “ да продължи и след 9 май. Това обаче зависи от броя на дозите, с които страната ни разполага.

Ваксинационният щаб ще вземе решение на постоянното си съвещание в понеделник. В взаимозависимост от броя дози ще се реши дали те са задоволителни за записаните по етапите на имунизацията. Ако са задоволителни, „ зелените коридори “ ще бъдат удължени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР