България възнамерява да се присъедини към общоевропейската програма за доставката

...
България възнамерява да се присъедини към общоевропейската програма за доставката
Коментари Харесай

Проф. Тагарев пред Politico: Присъединяваме се към "снарядната коалиция" в помощ на Украйна

България има намерение да се причисли към общоевропейската стратегия за доставката на муниции за Украйна, с които страната да отблъсне съветската експанзия. Това съобщи в изявление за  Politico новият боен министър на страната Тодор Тагарев.
 
Още през май т.г. Европейски Съюз дефинитивно удостовери решението си за изпращането на Украйна на 1 млн. 155 мм снаряди и ракети. Снарядите ще бъдат предоставени от личните ресурси на държавите-участнички в самодейността, а от бюджета на Европейски Съюз ще им бъде предоставена отплата в общ размер от 1 милиарда евро. Освен това, още 1 милиарда евро ще бъдат изхарчени за придобиването на новопроизведени муниции за Украйна. 
 
До този миг България беше една от двете страни в Европейски Съюз (другата е неутралната във военно отношение Ирландия), които не се бяха включили към тази стратегия. 
 
" Категорично ще се присъединим към тази коалиция. Мисля, че можем да обезпечим част от нужните муниции на Украйна. Няма политическо решение, само че ние беусловно ще поставим всички старания и аз имам вяра, че ще намерим метод ", съобщи българският министър на защитата. 
 
Politico отбелязва, че това заявление свидетелства за внезапна смяна във външната политика на България, откакто на власт застана новото държавно управление.
 
По думите на Тагарев, значимостта на присъединяване на България в " снарядната коалиция " се състои в това, че " обичайно, от руски времена, се е специализирала в производството на стрелково оръжие, леки въоръжения и муниции ". 
 
Според мнението на проф. Тагарев, изразено пред авторитетното американско издание, " Украйна би трябвало да бъде призната в НАТО, когато изискванията разрешат това ". Той добави, че е мощно смутен от въздействието на Москва в България и обмисля създаванто на нови профилирани подразделения за битка с дезинформационните разкази на Русия. 
 
" Трябва се противопоставим дейно на съветската агитация, на дезинформационните акции и всевъзможни други типове въздействие, които имаме в страната. Руският дипломат (в София, бел. ред.), както и някои политически партии и авторитетни политици приказват в един глас - и това не е гласът на нашите съдружници ", съобщи проф. Тагарев. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР