България въведе високо мито за транзита на руски газ за

...
България въведе високо мито за транзита на руски газ за
Коментари Харесай

РИА Новости: “Платете ни за руския газ”: България реши да действа за сметка на съседите

България вкара високо мито за преноса на съветски газ за Сърбия и Унгария

Енергийната рецесия има негативно влияние върху уговорката към правилата на европейската взаимност. Ситуацията стана изключително напрегната в Източна Европа, където зависимостта от съветския газ обичайно е висока. България, изгубила директни доставки заради отхвърли си да заплаща в рубли, реши да нервира съседите си и в това време да завоюва спомагателни пари: вкара мито върху преноса на гориво за Унгария и Сърбия. Белград и Будапеща са на загуба.

Да се завоюват малко спомагателни пари

От 13 октомври е в действие данък от 20 лв. за мегаватчас пренос.

Това е една пета от настоящата базова цена на газа TTF (50 евро). Обикновено всичко е лимитирано до няколко %.

И Сърбия, и Унгария получават съветски енергийни запаси по “Балкански поток ” (българската част от газопровода “Турски поток ”), както и Северна Македония и Австрия. България чака директните такси да генерират спомагателни 1,2 милиарда евро. Това е доста.

Решението на София не на последно място е подбудено от бюджетния недостиг: към края на септември - 428 млн. $, показва самостоятелният промишлен специалист Леонид Хазанов.

Наказаха своите

Съседите са шокирани. Унгарският външен министър Петер Сиярто и сръбският вицепремиер и министър на финансите Синиша Мали обявиха, че това е „ враждебна стъпка, която ще заплаши енергийните доставки на двете страни “ и опонира на правилата на европейската енергийна взаимност. Както посочи сръбският президент Александър Вучич, вследствие на това цената на газа ще се усили със 100 евро за хиляда кубически метра.

Според шефа на “Сърбиягаз ” Душан Баятович България се стреми да накаже Москва за Украйна. Но, акцентира той, страдат Сърбия, Унгария и някои консуматори в Австрия и Словения (за тях горивата ще скочат с 30 на сто).

" Играят се някакви игри, евентуално от Съединени американски щати и Европейската комисия, само че не разбирам за какво против европейските страни. Ако " Газпром " не се съгласи, те ще кажат, че акцизът не е заплатен и ще спрат. Това ще бъде ужасна обстановка за цяла Югоизточна Европа “, акцентира Баятович.

Сърбите биха могли да схванат българите, в случай че сами си купуваха газ, само че става дума единствено за пренос, отбелязва Александър Тимофеев, доцент от катедра „ Информатика “ на Руския стопански университет „ Плеханов “.

Останал r без газ

България действително не получава съветски газ от априлнасам. “Газпром ” спря доставките за “Булгаргаз ” и полската ПГНИГ, тъй като отхвърлиха да заплащат в рубли. До август българите се опомниха - газът им коства доста повече - и започнаха да молят " Газпром " да промени решението си. В същото време преносът беше непокътнат.

" Ние към момента купуваме съветски газ - единствено посредством медиатори и плащаме 30 % от горната страна. И в случай че приказваме за понижаване на финансирането на боевете в Украйна, Германия първо би трябвало да откаже доставките ", оплака се и.д. министър на енергетиката на краткотрайното държавно управление на България Росен Христов.

Нито за себе си, нито хората

Наблюдатели считат, че дейностите на България ясно показват политически претекстове и предпочитание да нервира съседите си.

" Отношенията с тях са обтегнати след Втората международна война. Освен това по-рано беше направено изключение за Сърбия и Унгария от антируските наказания и в този момент конкуренцията на газовия пазар ще се ускори. Проблемът е, че България не внася на практика нищо от Сърбия, а износът не надвишава три % “, споделя Александър Тимофеев.

Всъщност България е на ръба на икономическа война със Сърбия и Унгария, добавя Хазанов. А Белград и Будапеща има какво да отговорят. Например да блокират преноса на артикули. Регионалните логистични направления са по-дълги и по-скъпи.

Всичко това, счита анализаторът, демонстрира надълбоко тектонично разединение в Източна Европа. От една страна се управляват от Европейския съюз, въпреки това, не желаят да губят преференциални връзки с Москва.

Дори българските специалисти се съмняват, че София ще завоюва нещо от свръхвисоките мита. Очевидно това е единствено удостоверение на твърдата прозападна линия на управляващите.

" Това е същото като концепцията за облагане на изключителните облаги на “Лукойл ” в България. Звучи крепко, само че не знаем по какъв начин да го създадем ", съобщи пред “Еурактив ” Калоян Стайков, специалист в Института на енергийния мениджмънт в България. Факт е, че е невероятно да се получи документ за генезис на газ, пренасян по газопровод, защото това е комбинация от няколко източника, изяснява експертът.

Въпросът не е политически, а механически. Парламентът трябваше да направи изследване, преди да вземе такова решение, добавя българският специалист.

Алтернативи има и за сърби, и за унгарци. Например Белград може да усили покупките на ВПГ посредством терминали в Хърватия и Гърция, Будапеща - в Хърватия и Полша. Разбира се, че ще бъде по-скъпо. На България просто не й е по силите такава „ икономическа война “.

Президентът Румен Радев разкритикува решението на кабинета, като предизвести, че с него съществува риск от банкрут на националния газов оператор " Булгартрансгаз ". Според него би било добре „ да получим отговор от ръководещите на кого служат, тъй като това не е в държавен интерес “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР