България в момента се намира в много особен водовъртеж на

...
България в момента се намира в много особен водовъртеж на
Коментари Харесай

Във водовъртежа на три кризи

България сега се намира в доста необикновен въртоп на три разнообразни рецесии - здравна, енергийна и политическа. Всяка от тях се развива по лична динамичност, само че и са подвластни една от друга. Политическата да вземем за пример ускорява останалите - и здравната, и енергийната. Обратното - изострянето на епидемията прави още по-видима неналичието на политическо водачество и потенциал да се наложат нужните решения.

През последната година и трите талази на пандемията България прави постоянно едно и също. Без изключение при всяка вълна е ясно какво ще се случи - коронавирусът към този момент е минал през други страни, особеностите на другите разновидности са проучени. Тук не се прави нищо превантивно. В умните страни, когато случаите стартират да се усилват, се подхващат разнообразни ограничения, с цел да няма внезапен скок и доста жертви. Така се понасят някакви вреди от рестриктивните мерки, само че не и от болестта. Тук в никакъв случай не се прави нищо превантивно. Оставят се случаите да стигнат съществени равнища. Болниците се претрупват. Умират хора. Много хора. Тогава към този момент се вкарват някакви ограничения. Ефектът е, че се понасят вредите и от епидемията, и от ограниченията.

Сега следва четвърти епизод на пандемията. Новото в него можеха да бъдат имунизациите, само че множеството хора тук избраха да гледат повтаряне на епизода от предходната есен. Той идва със същите опасности, даже и с някои затруднения:

лечебните заведения отново са на ръба на опциите си; въвеждането на зелен документ може и да не овладее острата част и отново има заплаха още веднъж да се наложи локдаун; затварянето на разнообразни бизнеси този път мъчно може да бъде обезщетено от бюджета поради неналичието на работещ парламент.

Причините за повторението на тази обстановка са доста - в това число на персонално равнище, само че една от тях сигурно е в равнището на безусловно всички от огромните сега партии. От ГЕРБ и Българска социалистическа партия до " Демократична България ", " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи, всички те в сходна обстановка. Всички мълчат.

Това е освен срамно, само че и показателно за цялото политическо потомство. България сега има потребност от смели хора с ясна позиция и сила да я реализиран. Вместо това за Народното събрание в този момент (без изключение) се стягат безмълвни конформисти.
Капитал - брой 42
Това е проблем, тъй като същинската смяна на България минава през сложни и непопулярни решения. Кризата в енергетиката, освобождението на правосъдната система - всички значими задания напред желаят политическа храброст, почтеност и решителност.

Ако се каже това, което би трябвало да се направи, щели били да се изгубят гласове, споделят сега всички (без изключение) политически партии. И с цел да не губят гласове, губим човешки живот. (Вижте всичко по тематиката за четвъртата вълна.) В броя ще видите още:

България сега се намира в доста необикновен въртоп на три разнообразни рецесии - здравна, енергийна и политическа. Всяка от тях се развива по лична динамичност, само че и са подвластни една от друга. Политическата да вземем за пример ускорява останалите - и здравната, и енергийната. Обратното - изострянето на епидемията прави още по-видима неналичието на политическо водачество и потенциал да се наложат нужните решения.През последната година и трите талази на пандемията България прави постоянно едно и също. Без изключение при всяка вълна е ясно какво ще се случи - коронавирусът към този момент е минал през други страни, особеностите на другите разновидности са проучени. Тук не се прави нищо превантивно. В умните страни, когато случаите стартират да се усилват, се подхващат разнообразни ограничения, с цел да няма внезапен скок и доста жертви. Така се понасят някакви вреди от рестриктивните мерки, само че не и от болестта. Тук в никакъв случай не се прави нищо превантивно. Оставят се случаите да стигнат съществени равнища. Болниците се претрупват. Умират хора. Много хора. Тогава към този момент се вкарват някакви ограничения. Ефектът е, че се понасят вредите и от епидемията, и от ограниченията.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР