България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние

...
България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние
Коментари Харесай

България към ЕК: Не приемаме предложените към момента проекти на преговорна рамка и съпътстваща декларация за РС Македония

България уведоми през днешния ден Европейската комисия, че не е в положение да одобри препоръчаната все още преговорна рамка за и плана на декларация към нея, защото тя не дава нужните гаранции за осъществяване на поставените от страната ни условия. Това оповестиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.
„ Същевременно България благодари на Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз и на комисаря по разширението за градивния метод и всекидневната взаимна работа в търсене на решение, което към момента не е изключено да бъде реализирано макар късите периоди “, обявиха от Министерство на външните работи.
 Видеоконференция Заев-Фон дер Лайен идващия петък Видеоконференция Заев-Фон дер Лайен идващия петък
Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер съобщи, че ръководителят Урсула фон дер Лайен ще има виртуална среща с македонския премие...
„ За България е недопустим разновидността изискванията ни към Република Северна Македония да бъдат сложени в декларация на, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, в случай че нашите претенции бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме “, безапелационни са от българското външнополитическо ведомство.
" Имаме първата обсада от страна на България. Днес беше нарушен член 2 от Договора, ние до момента не сме нарушавали нищо. Това е първото неприятно чувство. Трябва да бъдем рационални и да решим разногласието по другарски метод ", съобщи по-рано министър председателят на Северна Македония. Днес от страна на прилежаща България е изпратено не изключително приятелско обръщение, първата стъпка е блокирана, разгласи той.
Съгласно член 2 от, България би трябвало да ни поддържа по пътя към интеграцията. „ Българската страна ще споделя своя опит за да спомага на Република Македония да извърши нужните критерии за участие в Европейския съюз и ще поддържа Република Македония за приемане на покана за участие в НАТО според съответните решения от срещите на върха на НАТО ”, е записано в член 2, т. 2 от Договора. „ Щастлив съм, че имаме поддръжката на Германия ”, съобщи Заев. Според него, не би трябвало да се драматизира, без значение, че от българска страна посланието не е позитивно. Премиерът е оптимист, че по време на идващите две срещи на работните групи може да се стигне до доближаване на позициите и се надява на позитивен излаз от срещата с българския министър председател в понеделник.
Междувременно стана ясно, че немското председателство на Европейски Съюз предлага компромис за начало на междуправителствена конференция със Северна Македония. На западната ни съседка би трябвало да се подсети, че добросъседските връзки са главен детайл от процеса на разширение, като категорично се загатва и договорът с България.
 Съюз на демократичните сили: Правителството да наложи несъгласие на договарянията на районен съд Македония за присъединение към Европейски Съюз Съюз на демократичните сили: Правителството да наложи несъгласие на договарянията на районен съд Македония за присъединение към Европейски Съюз
Съюз на демократичните сили приканва българското държавно управление да наложи несъгласие на започването на договаряния с Република Северна Македония за присъединението й к...
Това е заложено в изказване от страна на Европейски Съюз, с което би трябвало да се открие междуправителствената конференция със западната ни съседка, заяви кореспондентът на БНР в Брюксел, като се базира на дипломатически източници. “Днес ние припомняме смисъла за реализиране на забележими резултати и използването на благосклонност на двустранните съглашения, в това число на с Гърция и Договора за добросъседски връзки с България ", се споделя в изказването. То обаче няма правна стойност. За страната ни остават въпросите към работата на смесената комисия за общата история, която неотдавна възвърне работата си след спиране, само че без резултат. За да стартира междуправителствената конференция, с която да се даде старт на договарянията за Северна Македония, би трябвало да има преговорна рамка, която да е утвърдена от всички страни-членки. България няма да даде единодушието си, в случай че няма правни гаранции, че западната ни съседка ще съблюдава залегналите в контракта с България клаузи, в това число и за формулировката на езика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР