България трябва да втвърди тона по отношение на проблема с

...
България трябва да втвърди тона по отношение на проблема с
Коментари Харесай

Каракачанов: ЕС прецаква българските превозвачи, трябва да втвърдим тона

България би трябвало да втвърди тона във връзка с казуса с превозвачите. С дейностите си Европейският съюз прецаква този бизнес у нас. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Крайно време е да излезем от тази приспивна ария, че в Европа ни третират като равни. Без безусловно никакво съображение ни принудиха да закрием първите четири реактори на АЕЦ "Козлодуй ". Фаза две – може да участваме в "Северен поток 2 ", а в "Южен поток " не може. Тук става въпрос за оборот на българските компании от 14 млн. лева годишно. В бюджета на България това е третото перо след енергетиката и туризма. И никой не го интересува това. Крайно време е да излезем от този бездънен сън. Ако ние продължаваме да се държим благо и общително, и разбиращо, и да ги молим, няма да стане. Световната история не познава случай огромна и мощна страна да се е трогнала от воплите и от ползите на по-малка страна, в случай че няма интерес за нещо друго, съобщи Каракачанов.

Руското държавно управление поддържа българските превозвачи. Те си заплащат налозите в България и хранят над 100 000 души. Целта е доста елементарна – тези 14 млн. лв. да отидат в джобовете на някои други външни компании. Когато тези български компании банкрутират, тези водачи ще останат на улицата. Всъщност, няма да останат на улицата. Тези интернационалните компании ще се опитат да ги пренаемат и по този начин още няколко десетки хиляди българи ще се преселят от България в чужбина. А това не е добре за България, безапелационен беше вицепремиерът.

По думите му България има интерес от насърчаване на връзките си с Русия. Трябва да съживим връзките си. Това не постанова смяна на целите ни – България е член на НАТО и на Европейския съюз, уточни Каракачанов.

Голямата заплаха за националната сигурност на страната не е от Русия, а се назовава ислямски радикализъм и фундаментализъм. Сблъсък сред два огромни военно-политически блока нямам доверие да има, добави той.

Той разяснява и настояването на водача на "Воля " Веселин Марешки да бъде натрапен мораториум върху разноските за рационализация на армията. Доктор по интернационалните връзки съм, не по психиатрия, само че на всички сходни хора могат да препоръчам съответното психиатрично лекуване във ВМА. Това е малоумен популизъм. Армията би трябвало да бъде осъвременена. Ще напомня поговорката "Народ, който желае не храни своята войска, ще храни непозната ". Модернизацията на армията е част от управническата стратегия на държавното управление, съобщи министърът на защитата.

Армията си прави работата, само че не можем поради на ниска цена популизъм да загърбваме проблемите й. Вдигаме авиацията във въздуха, въпросът е, че тя има още десетина години живот. А покупката на самолети не е като да влезеш в аптека и да си купиш хапчета – от сключването на контракта до излитането на тази техника минават 2-3 години. Няма за по кое време да чакаме повече. Същото е и положението във флота. Не можеш да приказваш за сигурност и да казваш "Няма да разходвам пари, само че желая сигурност ". Няма развита страна без съвременна войска, сподели още Красимир Каракачанов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР