България трябва да направи всичко възможно втората тръба на Турски

...
България трябва да направи всичко възможно втората тръба на Турски
Коментари Харесай

ДПС с интересен коментар за Турски поток

България би трябвало да направи всичко допустимо втората тръба на Турски поток да мине през нашата територия, откакто до момента няколко държавни управления проспаха значими енергийни планове, е позицията на Движение за права и свободи, изразена от енергийния специалист в партията Рамадан Аталай. Депутатът от енергийната комисия напомни, че все още няма конвенция, нито различен документ черно на бяло, който да е подписан от енергийното министерство или от " Булгартансгаз ", предава Канал 3.

" Но " очакванията на България и всичко онова, което правителството прави, е да се опитаме Турски поток да мине през България ", каза депутатът от ДПС в парламента.
" Дали ще успеем, зависи от няколко неща - от благоразположението на Русия и Турция, и от възможността по какъв начин и колко бързо ще построим онази част от тръбопровода, която ще ни свързва със Сърбия ", коментира Аталай, като напомни, че разполагаме само с година време и трябва да бързаме.
" Опитите на кабинета да променят енергийната стратегия е най-грешното нещо, което се прави ", смята той.
Аталай е предложил управляващите да внесат проекторешение с всички необходими документи от МС в Народното събрание, което да го утвърди за по-голяма легитимност.
" Въз основа на него и доставчикът, и тези които ще получават газ от тази тръба, да могат да са сигурни, защото през последните години договорите, които бяхме подписали, споразуменията, както за Южен поток, и преди това по Костово време - Син поток, опропостихме всички проекти ", предупреди Аталай. Депутатът от ДПС припомни, че досега сами сме проваляли важните енергийни проекти.
" Всички наши стратегически проекти бяха проспани, само от политици, само от това как да угодим на по-големия брат. Имам предвид преди, ако е бил по-големият брат на Изток, сега по-големият брат на Запад, обаче трябва да знаете едно - всяко проспиване или всяко действие, което е направено от правителства дотук, вината не трябва да търсим нито в Изтока, нито в Запада.
Вината трябва да търсим в нашите управляващи, във всички, които управляваха енергетиката досега, в невъзможността на тези хора да стиковат законово българските закони с европейските ", отсече Рамадан Аталай. Той се върна назад във времето и припомни пропуснатите ползи от проваления " Южен поток ".
" Въпреки всичко Южен поток беше онази птичка, която беше кацнала на рамото ни.
Южен поток беше необходимостта и възможността България да транзитира много сериозно количество газ. Има ли смисъл да ви казвам кой го спря и за какво?! ", попита той риторично и напомни за вицепремиерката тогава Румяна Бъчварова, която се хвалеше, че кабинетът на ГЕРБ е прекратил проекта.
Аталай се върна и по-назад: " Помните ли времето на Иван Костов, когато имаше министър на екологията и ни обясняваше, че няма как руснаците да прекарат тръба по дъното на Черно море, че скаридите няма да могат да живеят? Ние се превърнахме на скариди да чакаме да получаваме газ! ", заключи депутатът. И повтори: " Трябва да направим всичко възможно " Турски поток " втората тръба да минава през България! "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР