България Трима министри на изслушване в НС за мерките срещу

...
България Трима министри на изслушване в НС за мерките срещу
Коментари Харесай

Трима министри на изслушване в НС за мерките срещу коронакризата

България Трима министри на чуване в Народно събрание за ограниченията против коронакризата Деница Сачева: Други разиграват театрални подиуми, ние вършим работа 30 юли 2020, 11:47  Трима министри на чуване в Народно събрание за ограниченията против коронакризата Източник: БГНЕС
арламентът изслушва министъра на труда и обществената политика Деница Сачева, министъра на стопанската система Лъчезар Борисов и министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов по отношение на здравните, обществените и икономическите ограничения за справяне с рецесията, подбудена от пандемията от ковид.

Вносители на предлагането е ръководителя на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова и група народни представители.

"Докато други разиграват театрални подиуми, ние вършим работа "

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

"Работим с хора, с жители, които имат действителни проблеми. Нашият фокус е да намерим решение точно на техните проблеми – да получат заплати, храна, да имат работа, да имат вероятности ", съобщи министърът по време на чуването в Народно събрание.

"Това, което обявихме към този момент, задоволително ясно демонстрира холистичния метод на Министерството на труда и обществената политика. Ние не отделяме един приоритет за сметка на различен. Мислим както за хората с увреждания, по този начин и за тези, които са самотно живеещи, за бездомните, за безработните. Мислим и за тези, които би трябвало да запазят заетостта си ", увери Сачева.

От парламентарната естрада тя напомни, че новите социално-икономически ограничения на държавното управление са в общ размер на 1,162 милиарда лв. и са с източник националния бюджет. С тях от 1 август ще се усилят с 30% и средствата за заплати на чиновниците в министерството, натоварени с действия по преодоляване на пандемията и последствията от нея.

От началото на идващия месец ще се завишават и стандартите за финансиране на делегираните от страната обществени услуги, като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от фамилен вид и други. Общият размер е 15 млн. лв., а нарастването ще може да се изразходва за заплатите на обществените служащи, рехабилитатори, логопеди, възпитатели и други. Възнагражденията им ще бъдат нараснали с към 20%, излиза наяве от думите на министъра.

"Всички над 2 млн. пенсионери ще получат по 50 лв. добавка към пенсиите си за месеците август, септември и октомври ", напомни още Сачева. "Правителството към този момент е отпуснало 106 млн. по бюджета на Национален осигурителен институт за тази цел, а първото заплащане на тези пари следва сред 7 и 20 август ".

"Инвалидните пенсии на близо 5 хиляди пенсионери с изтекло ТЕЛК-решение по време на изключителното състояние и епидемиологична конюнктура са към този момент изплатени в цялостен размер ", увери още общественият министър.

"Превозвачите ще бъдат подкрепени " ,

съобщи в Народното събрание икономическият министър Лъчезар Борисов.

"За тази цел са заделени 30 млн. лв. ", продължи Борисов.

Мярката той ще разиска по-късно през днешния ден сътрудника си - отрасловият министър Росен Желязков, излиза наяве от думите на министъра.

Пред депутатите Борисов начерта главните цели на икономическото министерство и ги увери, че на всеки две седмици ще се прави доклад.

Една от ограниченията за превъзмогване на последствията от COVID-19 е насърчаването на вложителите. За подкрепяне на 56 предприятия са планувани 18,5 млн. лв..

"Мерките на държавното управление са в два пакета – едните са социално-икономически, които са напълно финансирани от бюджета. Те са в размер на 1,163 милиарда лeвa. Има и една втора група от ограничения, които са за 1,8 милиарда лeвa ".

По-рано тази седмица икономическият министър разгласи на конференция, че министерството и бизнесът са постигнали съвпадения по ограниченията на 85-90%. Останали някои отворени тематики, които ще бъдат изчистени идващите 2-3 дни. Открива се също парещ телефон за сигнали.

По-рано през днешния ден болшинството отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за директно предаване по Българска национална телевизия и БНР.

"Вие поканихте министрите и ги криете от българските жители ", разяснява заместник-председателят на ПГ на "БСП за България " Георги Свиленски и още веднъж изиска министър-председателят Бойко Борисов да бъде поканен в Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изясни, че се е свързала с премиера, само че той сега пътува из страната и няма да може да пристигна в Народното събрание, само че тук са отрасловите министри.

Преди това ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова акцентира, че грижата на държавното управление е поредна.

"Фактът, че преодоляхме вота на съмнение, значи, че държавното управление има сериозна парламентарна поддръжка и може да продължи своята активност в интерес на българските жители. Затова желая тук, в този момент всички да разберете какви са идващите ограничения в размер на над 1,160 милиарда лв. и какво от тях ще стигне до българските жители ", добави тя.

По думите й задачата на чуването на министрите е да се отговори на проявения интерес през вчерашния ден от опозицията за източника на тези средства и тяхното систематизиране.

Дариткова напомни и свършеното до момента.

"От началото на рецесията бяха непокътнати и възобновени доста работни места, доста производства, бяха предпазени браншове, които се оказаха директно пострадали от следствията от карантината, от една страна, и от друга, от разпространяването на ковид ", уточни тя.

"По мярката "60 на 40 " до 24 юли са преведени близо 171 млн. лв. на над 8900 компании, непокътнати бяха работните места на 170 533 служащи и чиновници ", регистрира Дариткова. Тя означи, че на 15 юли стартира подаването на документи по новия дизайн на мярката, като се чака 300 000 души да запазят приходите си.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: парламент депутати.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  София осъмна блокирана от протестиращи София осъмна блокирана от протестиращи  Рекорден брой умряли с ковид-19 в България Рекорден брой умряли с ковид-19 в България  Протести, блокади: какви са сюжетите пред властта Протести, блокади: какви са сюжетите пред властта  Разказ на блокирания в колата си от протестиращи пред СУ Разказ на блокирания в колата си от протестиращи пред СУ  1 Изтича срокът да декларирате по какъв начин ползвате земята си  1 Европейска банка за възстановяване и развитие срещу 10-годишната отминалост  1 Новите безработни още веднъж са повече от наетите на работа --> Пaрите ни  Изтича срокът да декларирате по какъв начин ползвате земята си Изтича срокът да декларирате по какъв начин ползвате земята си  Европейска банка за възстановяване и развитие срещу 10-годишната отминалост Европейска банка за възстановяване и развитие срещу 10-годишната отминалост  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Държавата ще обезпечи 2 млн. безвъзмездни ваксини за ковид Държавата ще обезпечи 2 млн. безвъзмездни ваксини за ковид  Над 1/4 от популацията на Германия е с имигрантски генезис Над 1/4 от популацията на Германия е с имигрантски генезис  Лъвът сбъдва стремежи: какво да чака всяка зодия Лъвът сбъдва стремежи: какво да чака всяка зодия  <br> Как китайците произнасят автомобилните марки <br>
Как китайците произнасят автомобилните марки
Виц на деня - Не е правилно, че шотландците сме студени хора - споделя един остарял шотландец. - Скоро играхме покер с другари, един от тях внезапно получи… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Голяма декарбонизация следва в производството на ток Голяма декарбонизация следва в производството на ток Значението на природния газ в енергетиката непрекъснато нараства - разбор на специалиста по ръководство на околна среда Боян Рашев  Измамници точат банкови карти с анкети за лятна отмора Измамници точат банкови карти с анкети за лятна отмора Жертвите на измамата се притеглят най-вече през обществените мрежи  Капсулата с новия марсоход на път към площадката за изстрелване Новият марсоход потегля към Червената планета НАСА излъчва онлайн събитието в интернет  След следствие на NOVA: КПКОНПИ лиши над 37 хиляди лева от кмета на Ракитово След следствие на NOVA: КПКОНПИ лиши над 37 хиляди лева от кмета на Ракитово С решението на КПКОНПИ на Костадин Холянов е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева  Моторист почина при злополука на Автомагистрала Моторист почина при злополука на Автомагистрала " Тракия " Мъжът е пътувал до морето  Красимир Каракачанов Каракачанов: Нужен е разговор, а не оставка В същото време водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова подлага на критика кабинета  Как звездите прикриват своите недостатъци? Как звездите прикриват своите недостатъци? Какви препоръки може да вземете от тях?  NBA се завръща по DIEMA XTRA и онлайн в PLAY DIEMA XTRA NBA се завръща по DIEMA XTRA и онлайн в PLAY DIEMA XTRA Атрактивни конфликти и доста спортни страсти чакат баскетболните почитатели с лигата  Снимка: pixabay Голям пожар край Симеоновград, хиляда декара гора изгоряха Според пожарникарите огънят е провокиран от човешка немарливост  Румен Радев Президентът наложи несъгласие върху Закона за подземните благосъстояния Радев показва противоречие с обособени разпореждания по отношение на концесиите за рандеман на подземни благосъстояния  Учени: Коронавирусът не може да се развъжда във вода Учени: Коронавирусът не може да се развъжда във вода Вирусът е нестабилен при смяна на температурата и кипенето го убива незабавно  Емил Димитров Емил Димитров: Няма да позволи водна рецесия като в Перник Министърът на околната среда и водите разяснява положението на язовирите " Ястребино ", " Тича " и " Камчия "  Peugeot е-2008 Deloitte: 1/3 от продажбите към 2030 година ще са на електрически автомобили Този извод е с към 10 млн. повече по отношение на идентично изследване, извършено от Deloitte през януари 2019 година  Опасно горещо време в цяла България през днешния ден Опасно горещо време в цяла България през днешния ден Максималните температури ще доближат стойности от 39 градуса
НАПИШИ КОМЕНТАР