България Скандал и протест в БНР, БСП скочи, Борисов защити

...
България Скандал и протест в БНР, БСП скочи, Борисов защити
Коментари Харесай

Скандал и протест в БНР, БСП скочи, Борисов защити журналист

България Скандал и митинг в БНР, Българска социалистическа партия скочи, Борисов отбрани публицист Поради мощния публичен отзив Управителният съвет на Българското национално радио предложения и изслуша шефа на стратегия „ Хоризонт ” Николай Кръстев  Николай Киров 13 септември 2019, 12:35 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Бира с изминал период на валидност натрови състезатели
Бира с изминал период на валидност натрови състезатели
 Скандал и митинг в БНР, Българска социалистическа партия скочи, Борисов отбрани публицист
Скандал и митинг в БНР, Българска социалистическа партия скочи, Борисов отбрани публицист
 Плевнелиев: Руските упоритости за България са ясни
Плевнелиев: Руските упоритости за България са ясни
 Бъбреци за обмен – безвредна ли е трансплантацията в Турция
Бъбреци за обмен – безвредна ли е трансплантацията в Турция
 В Бургас: падна стена на постройка поради градеж на друга
В Бургас: падна стена на постройка поради градеж на друга
 Учители готвят митинг в първия образователен ден
Учители готвят митинг в първия образователен ден
 Висш съдебен съвет реши по кое време ще е чуването за нов основен прокурор
Висш съдебен съвет реши по кое време ще е чуването за нов основен прокурор
 Осъден за педофилия англичанин станал свещеник в Сливен
Осъден за педофилия англичанин станал свещеник в Сливен

във Facebook: „ Защо се стигна до кадруване извън в най-свободната българска медия?”.

Така Великова отговори на абсурда в БНР и взетото от управлението на медията решение за потушаване на напрежението.

Малко по-късно стана ясно, че шефът на стратегия „ Хоризонт” на Българското национално радио Николай Кръстев е подал оставка тази заран.

Той беше назначен на поста в четвъртък. Към момента не е ясно дали оставката е била призната.

„ Направих този акт честен, тъй като считам, че човек би трябвало да носи своята отговорност за делата си. Затова считам, че през днешния ден би трябвало да направя този акт. Моето деяние провокира вълна от неразбиране, както в стратегия „ Хоризонт “, по този начин и отвън БНР. Това е моя персонална неточност и липса на административен опит. За мен, както и за останалите сътрудници, слагането ми на изпълняващ длъжността шеф на стратегия "Хоризонт " беше ненадейно “, сподели Кръстев.

Той уточни, че е подал оставката си сутринта.

Вчера Великова беше свалена от ефир, като нямаше право да води утринния блок „ Преди всички” и да отразява новините. Но след декларация на работещите в радиото, позиция на Асоциацията на европейските публицисти в България и намесата на премиера Бойко Борисов, възбраната беше анулирана.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прочете декларация, в която упреква ръководещите, че погазват свободата на словото.

Премиерът Бойко Борисов, който е на посещаване в Русе, отхвърли да има каквото и да било отношение към решението за свалянето на Силвия Великова от ефир. Той подчертае, че в четвъртък вечерта е разговарял с журналистката по телефона. Помолил да предадат и на шефа на БНР, че в случай че това решение не бъде анулирано, то парламентарната група на ГЕРБ ще изиска оставката му в Народното събрание.

„ Когато научих за свалянето на Великова, аз ѝ се обадих персонално. Може би 20 години, когато бях основен секретар, тя беше престъпна журналистка. Даже и на празници сме се поздравявали. Като чух за тази нелепост, която са сътворили, обадих ѝ се да ми удостовери. Аз не познавам шефа на БНР, не съм го и виждал, в случай че инцидентно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, тъй като изпълнителната власт единствено дава парите, а не се меси... Все отново обаче аз съм и ръководител на партия. Това ме прави и началник на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избор. И, в случай че не поправи това безсрамие, ще отида в Народното събрание и ще желая групата на ГЕРБ да му вземе оставката”, съобщи Борисов.



Поради мощния публичен отзив Управителният съвет на Българското национално радио предложения и изслуша изпълняващият длъжността шеф на стратегия „ Хоризонт” Николай Кръстев във връзка със създалата се обстановка към журналиста Силвия Великова.



Впоследствие управлението на БНР разгласи, че споделя мнението на Кръстев, че в програмата липсва обективно и независимо отразяване на част от тематиките и предложи на шефа да предложи механизъм за обезпечаване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото тематики.

Кръстев е подсигурил, че Силвия Великова няма да бъде свалена от ефир и ще продължава да работи като старши редактор в предаването „ Преди всички” на програмата. Във връзка с настъпилите промени в ръководството на „ Хоризонт” обаче са направени промени в графика на водещите. Част от тези промени са разследване от издаденото на БНР наказателно разпореждане от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за глобата на Съвет за електронни медии са изнесените в ефира на програмата персонални данни на малолетно лице, което е нарушаване на правилото за отбрана на персоналната цялост на жителите. Част от наличието е било направено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев смяната в графика на водещите в стратегия „ Хоризонт” следва и от обстоятелството, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушаване на Кодекса на труда, е взела участие в предаването „ 12+3” като в ефир тя е призовала слушателите да вземат присъединяване в митинг.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР