България си има нова защитена местност - Залив Корал. Обявяването

...
България си има нова защитена местност - Залив Корал. Обявяването
Коментари Харесай

Да запазим Корал се пребориха за защитена местност Залив Корал -

България си има нова предпазена околност - " Залив Корал ". Обявяването на предпазената акватория е част от тактиката за запазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение " Да запазим Корал ".

Мирослава Петрова, депутат от Политическа партия, която е част от сдружението и огромен труженик за опазването на дивите ни плажове, и която работи от години по този проблем, написа в обществените мрежи:

" Истинска наслада е да видиш работата си и трудът на съидейниците си приключен по този начин! Възможно е, тъй като Продължаваме Промяната има свободни водачи в институциите. Поздравления за свободното Министерство на околната среда и водите. Благодарности за всички съдействали със сърце и воля. На Тома Белев, на Борислав Сандов! И на теб Стефан Захов, за началото! "



Тя продължава: " С тази фотография приветствам всички, които в кожата си не могат да се съберат, че Корал отново, още веднъж и непрестанно им се изплъзва от ръцете. Този път и по вода.
Така плаж по плаж, река по река, до последната тревичка ще си върнем Родината още веднъж. "



Борислав Сандов написа в обществените мрежи:

" До 2030 година България би трябвало да има 30% предпазени морски зони и 10% строго предпазени морски зони, като част от уговорките на страната ни съгласно критериите за присъединяване в " Коалиция за висока упоритост за природата и хората " - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично многообразие, към която България е част от 02.03.2022 година
В границите на предпазената околност се не разрешава:
1. Навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с
изключение при бедствия, изключителни обстановки, за осъществяване на спешни, контролни и избавителни действия през цялата година и за потребностите на риболова през интервала от 1 октомври до 1 март;
2. Интензивно и екстензивно развъждане на аквакултури;
3. Използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, в това число и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;
4. Изграждане и слагане на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;
5. Изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации;
6. Изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други боклуци. "



Новата морска предпазена територия ще опазва местообитанията на селдови и есетрови риби.

Заместник-министърът на околната среда и водите с сектор " предпазени територии " - Тома Белев сподели, че за България това е третата национална предпазена територия, заемаща морска акватория. Първите две са дребни акваториални площи край Калиакра и пясъчна банка край Бургас.



Атанас Русев, ръководител на сдружението " Да запазим Корал ", сподели, че документите за отбрана на морето край плажа " Корал " е импортирана преди година от организацията. Заедно с морската предпазена околност сдружението е предложило и сухоземна предпазена територия. Тя обаче ще бъде обсъждана в бъдеще, като се чака мощна опозиция от кмета на община Царево Георги Лапчев и компании, вложили в земи, против плануваната отбрана от застрояване на дюните и горите край " Корал ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР