България ще започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка и

...
България ще започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка и
Коментари Харесай

До една година влизаме в ЕРМ-2 и Банковия съюз. Ако ЕЦБ ни одобри

България ще стартира тясно съдействие с Европейската централна банка и при положителни резултати във финансовия ни бранш и работата на институциите в границите на една година нашата страна може да влезе в т.нар чакалня на еврото – ЕРМ-2 и в Банковия съюз. Това стана ясно на специфична конференция на Еврогрупата довечера.

„ Приемаме, че България ще влезе по едно и също време в ЕРМ-2 и Банковия съюз и ще поеме следващи задължения след това”, уточни ръководителят на еврогрупата Марио Сентено. Той акцентира, че след рецесията еврото е доста по-солидно точно поради Банковия съюз. Нашата страна е първата, която по едно и също време ще влезе и в новата конструкция, и в еврозоната при сполучлив завършек на договарянията.
Искаме в „ чакалнята ” на еврозоната – ще ни пуснат ли? Според специалисти единната валута може да се одобри у нас най-рано през 2022 година
А те са свързани с възстановяване на надзорните ограничения в банковия и небанковия финансов бранш, укрепване на институциите, ефикасна битка с прането на пари и още ред други, акцентира зам.-председателят на Европейската комисия с сектор „ Евро” Валдис Домбровскис.

„ Европейска комисия и ЕЦБ ще наблюдават за ефикасното следване на уговорките на България. Ще продължим да следим правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност посредством Механизма за съдействие и проверка”, съобщи той.

В отговор на журналистически въпрос дали това значи, че чак след премахването на механизма нашата страна ще може да одобри еврото, той уточни, че няма такова категорично условие, само че напредъкът в областите под мониторинг е значим.

Решението дали България има място в ЕРМ-2 и Банковия съюз ще е на Надзорния съвет на ЕЦБ, като еврокомисарят акцентира, че при непълен прогрес нашата страна може да се окаже пред „ чакалнята” и повече от една година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР