България ще участва най-малко с 500 хиляди евро за попълване

...
България ще участва най-малко с 500 хиляди евро за попълване
Коментари Харесай

Борисов: Ще участваме най-малко с 500 000 евро за попълване на доверителния фонд за Африка

България ще взе участие минимум с 500 хиляди евро за попълване на доверителния фонд за Африка, отговори на въпрос на " Хоризонт " министър председателят Бойко Борисов .

Министър-председателят взе участие в съвещанието на държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз в Брюксел.

В четвъртък водачите на Европейския съюз взеха решение фондът, който бе основан за битка с незаконната миграция, да бъде запълнен с още средства. България също ще взе участие, сподели министър председателят Бойко Борисов:

Трябва да се попълни с още 125 милиона евро и аз мисля да предложа. Ние ще участваме с 500 000. Това е най-малкото, което са декларирали. Например една Италия с 90 милиона евро.

Парите по съглашението с Европейския съюз за бежанците остават същите, разясни министър-председателят. Парите по предприсъединителните фондове обаче се понижават с 25 на 100:

Мнението е към 75 % да се заплащат, с цел да не пострада гражданското общество, с цел да може тези процеси, които вървят за демократизация и доближаване на Турция до Европейския съюз да продължат, само че по този начин или другояче всички се обединихме, че Турция е най-големият ни комшия, извънредно значим сътрудник освен за Европейски Съюз, а и в този район на света, където всеки ден танкове и бойци влизат от една в друга област.

По мотив договарянията за " Брекзит " министър председателят сподели, че България няма да отстъпи от отбрана правата на българските жители, както и от позицията си за излизането на Острова да не повлияе отрицателно на кохезионните и предприсъединителните фондове. Той посочи, че е споделил позицията си на вчерашната двустранна среща с английския министър председател Тереза Мей .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР