България Ще се върнат ли за 1200 лева от чужбина

...
България Ще се върнат ли за 1200 лева от чужбина
Коментари Харесай

Ще се върнат ли за 1200 лева от чужбина

България Ще се върнат ли за 1200 лв. от чужбина Държавата ще " подарява " до 1200 лв. на месец на " съумели българи ", върнали се в България. А по кое време ще им " подари " функциониращо опазване на здравето, чист въздух и добра просветителна система, пита " Дойче веле "  Жанета Нейкова 29 януари 2020, 13:33  Ще се върнат ли за 1200 лв. от чужбина
Ще се върнат ли за 1200 лв. от чужбина
 Парламентът одобри промени в Закона за <a href=хазарта на първо четене " >
Парламентът одобри промени в Закона за хазарта на първо четене
 Радев: Атаките против мен и фамилията ми получават уродливи измерения
Радев: Атаките против мен и фамилията ми получават уродливи измерения
 Борисов към министрите: Забранявам да коментирате
Борисов към министрите: Забранявам да коментирате
 Защо на България й трябват медицински хеликоптери
Защо на България й трябват медицински хеликоптери
 Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента
Защо прокуратурата пусна записи от СРС-та с президента
 Със 124
Със 124 " срещу " вотът на съмнение не мина
 Полиция пред офисите на Васил Божков, арести в Комисията по <a href=хазарта " >
Полиция пред офисите на Васил Божков, арести в Комисията по
хазарта

рез последните години българската страна показва пред обществото ангажимент да притегли българите, живеещи в чужбина, назад в родината. Така да вземем за пример институциите влязоха в ролята на медиатор сред работодателите и търсещите претовареност.

Организираха се трудови тържища, представящи работни места, които са "висококачествени, добре заплатени и с положителни условия на труд "*.

Създадена бе онлайн-платформата EURES, която ще дава "лесен достъп до информация за пазара на труда в България, обществените услуги, цените на недвижимите парцели ".* Но това надалеч не е всичко. Към удобства достъп до потребна информация се прибавят и финансови тласъци - до 1200 лева месечно за интервал до една година. Право на тях ще имат българи висшисти, които са живели най-малко шест месеца в чужбина, а по-късно са почнали работа в България. Тази сума може да бъде употребена за наем, за детегледачка и други, написа "Дойче веле ".

Ще се оферират и безвъзмездни езикови курсове за членовете на фамилията, които не приказват български. Финансовата поддръжка също е част от платформата EURES, която бе основана в границите на плана "Национална EURES мрежа ".

В самодейността с финансовите тласъци обаче има неумел популистки детайл. Говори се за връщането на "успелите българи ". Явно под "успял " се схваща всеки висшист, който - за разлика от "лузърите " - не е останал в България. И въпреки всичко: тази странна изразителност не значи, че въпросните хрумвания би трябвало изначално да бъдат отхвърлени. Но задоволително примамливи ли са 1200 лв. месечно на фона на положителните условия, които оферират други по-развити страни?

До 1200 лева
бонуси за българите, които се върнат от чужбина

312 евро в България, 1557 евро в Германия

В момента минималната работна заплата в България остава най-ниската в Европейски Съюз - 610 лева (312 евро). А свободните работни места са малко над 11 000. (Впрочем, в Австрия, Дания, Италия, Кипър, Финландия и Швеция няма минимална работна заплата.)

В Германия, където живеят най-вече български емигранти (416 000 души), минималната работна заплата е 1557 евро (юли 2019). Следващите най-популярни "дестинации " за българите са Турция и Съединени американски щати. И в двете страни живеят по към 350 000 българи. От 1 януари тази година минималното месечно заплащане в Турция е 449 евро (2943 турски лири) - т.е. то е по-високо от това в членката на Европейски Съюз България.

От България бягат освен хората, a към този момент и парите

В Съединени американски щати откритата от федералното държавно управление минимална почасова ставка е 7.25 $ (юли 2019). Много щати обаче са въвели своя граница за минимално почасово възнаграждение, която е по-висока. Така приблизително минималната почасова ставка в Съединени американски щати възлиза на 11.80 $ (май 2019), а това се равнява на 10.70 евро. Месечната минимална работна заплата, по данните за 2019, е 1257 $ (1097 евро).

В Гърция, която е четвърта по ред страна с най-голям брой български емигранти (около 300 000), минималната работна заплата е 758 евро, а в петата - Испания, в която българите са почти 250 000, минималното месечно заплащане е 1108 евро. Във Англия има към 200 000 българи. Там минималната работна заплата възлиза на 1525 евро месечно.

Разбира се, минималното заплащане не е добър ориентир за покупателната дарба. Ако обаче съпоставяме Брутният вътрешен продукт на глава от популацията по паритета на покупателната дарба, ще забележим, че България може да се похвали с едвам 51% от междинното за Европейски Съюз. Така тя остава най-бедната в Общността.

Имайки поради ниското ниво на приходите в България, новите начинания на кабинета едва ли ще трансформират настоящата наклонност - броят на тези, които напущат, да е по-голям от тези, които се връщат. По данни на Национален статистически институт, през 2018 година в България са се върнали малко над 16 000 българи. Заминали са 31 000. Много по-вероятният сюжет е броят на българските емигранти, които съгласно някои оценки са към 2 милиона, да продължи да пораства. Според усреднената демографска прогноза на Организация на обединените нации, към 2100 година в България ще живеят по-малко от 4 милиона души. В това развиване значима роля играят също по този начин негативният натурален приръст и високата смъртност.

Не всичко е пари

Някои може и да възразят, че "не всичко е пари ". Все отново "родината си е татковина ". Само че нерядко родината-майка в действителност се оказва мащеха. Какво значение има дипломата, в това число тази от влиятелен университет в чужбина, когато "домодерни практики " - като персоналните познанства, не престават да имат определящо значение при професионалната реализация? Изключение от "златното предписание на шуробаджанащината " са редица непознати компании, които имат офиси в България - само че тук страната няма никакъв принос. Впрочем, точно корупционните практики прогонват значително непознати вложители. И това може би скоро няма да се промени. Според последните данни на "Трансперънси Интернешънъл " за 2019, България остава най-корумпираната страна в Европейски Съюз, а медийната независимост е лимитирана. Последното значи, че опциите на жителите да влияят осведомено и дейно върху процесите на взимане на решения са лимитирани. Ако сложим на везните западащото качество на образованието (от голямо значение за тези, които желаят децата им да порастват в България), все по-лошото положение на опазването на здравето и проблемите с околната среда, сякаш изборът "да остана в чужбина или да се завърна " наподобява превдварително решен.

Преди да се стартират недомислици като финансовите тласъци за завръщането на "успели българи ", страната би трябвало да се постарае повече, с цел да задържи тези българи, които са решили да останат.

За "бонусите " до 1200 лв. ще може да се кандидатства от 1 април 2020. Дали самодейността и нейното осъществяване няма да се окажат неприятна първоаприлска смешка?

*според заместник-министъра на труда и обществената политика Зорница Русинова, която откри Международната трудова борса на 17.09.2019 в София.

(Във видеото нагоре чуйте коментара на Русинова в предаването "Здравей, България " от 23.01.2020).


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР