България ще се присъедини към общоевропейската програма за доставка на

...
България ще се присъедини към общоевропейската програма за доставка на
Коментари Харесай

РЕШЕНО: България влиза в оръжейната коалиция за Украйна

България ще се причисли към общоевропейската стратегия за доставка на муниции за Украйна. Това декларира министърът на защитата Тодор Тагарев в изявление за „ Политико “, представено от БНР. Той прибавя, че България ще усили поддръжката си за Украйна с мунициите, от които има потребност за битката си с Русия. 

 „ Политико “, отбелязва, че България е измежду единствено двете страни членки на Европейски Съюз, които не са се присъединили към общата поръчка за 155 мм снаряди за Украйна по линия на Европейската организация за защита, като другата е Ирландия, която е военно неутрална. Справка на уеб страницата на организацията обаче демонстрира, че и Дания също не взе участие. 

„ Ние доста изрично имаме намерение да се присъединим към тази коалиция “, споделя Тагарев и прибавя, че евентуално ще можем да осигурим част от нужните боеприпаси за Украйна. Министърът прибавя, че няма политическо решение, само че сигурно ще постави старания и има вяра, че ще се откри метод.

„ Действието е внезапен завой за балканската страна, чието ново държавно управление встъпи в служба предходната седмица след интервал на продължителна неустойчивост при пет парламентарни избори в границите на две години. Българският президент Румен Радев, считан от някои за мек към Русия и миропомазан от невиждана власт да назначава служебни държавни управления, подреди страната да не се причислява към обединението през март “, отбелязва „ Политико “. 

„ Предимството на София при присъединението ѝ е, че обичайно България е профилирана в производството на ръчни огнестрелни оръжия, леки оръжия и боеприпаси, произвеждане от времето на Съюз на съветските социалистически републики “, споделя министър Тагарев.

Същевременно той показва, че доставката на изтребители МИГ-29 и противовъздушни системи ще бъде „ предизвикателство “, защото те са нужни на България. Министърът споделя също, че страната ни е на път на усили разноските си за защита и да реализира 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, което, съгласно него, е минимумът. „ Украйна безусловно би трябвало да стане член на НАТО, когато изискванията разрешат това, което значи откакто войната с Русия завърши “, безапелационен е той. 

Реклама

Министър Тагарев обаче признава, че отстояването на тази позиция не е елементарно в страна, в която едвам 46 на 100 от хората считат, че войната в Украйна е напълно по виновност на Русия, съгласно последното изследване през декември. За съпоставяне – в Европейски Съюз междинният % е 88.

„ Нашето държавно управление ще продължи да дава скъпа практическа поддръжка на Украйна, до момента в който е належащо “. Това е декларирал министърът на защитата Тодор Тагарев по време на съвещанието на Комисията НАТО – Украйна през днешния ден в Брюксел. За това заяви часове по-рано Министерството на защитата. По думите на министъра  „ НАТО би трябвало да отиде оттатък решенията от Букурещ и да насърчи връзки с Украйна на по-високо стратегическо равнище “.

Тодор Тагарев е в Брюксел за срещата на министрите на защитата на страните членки на НАТО. Там той се е срещнал с американския министър на защитата Лойд Остин и украинския министър на защитата Олексий Резников.

Наред с това Тодор Тагарев е подписал допълнение към Меморандума за съгласие за Многонационалната самодейност за депозиране на муниции. С подписването на документа страната ни се причисли към самодейността, в която към този момент членуват 20 страни, се добавя в съобщението от пресцентъра на Министерството на защитата. 

Освен това военното министерство ще прави специфична конструкция против съветската дезинформация. Тагарев показва мощно безпокойствие от въздействието на Москва в България и афишира, че обмисля основаването на нова профилирана конструкция за битка с съветската дезинформация. „ Руската посланичка и някои политически партии, както и авторитетни политици приказват на еднакъв език и той не е езикът на нашите съдружници “, афишира министърът. 

Тодор Тагарев взе участие в съвещанието на Комисията НАТО-Украйна и в съвещанието на Контактната група за подкрепяне на защитата на Украйна:

„ На съвещанието на Комисията НАТО-Украйна, което се организира в границите на срещата на министрите на защитата на страните-членки на Алианса в Брюксел, беше разисквана дълготрайната политическа и практическа поддръжка за Украйна и съдействието сред НАТО и Европейски Съюз в този развой. Тази тематика беше и във фокуса на полемиките по време на съвещанието на Контактната група за подкрепяне на защитата на Украйна. Домакин бе министърът на защитата на Съединени американски щати. В него Тагарев взе участие дружно с началника на защитата адмирал Емил Ефтимов “, се споделя в известието от МО.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР