България ще се опита да се възползва от изключението на

...
България ще се опита да се възползва от изключението на
Коментари Харесай

България ще опита новите правила за въглищните централи да не важат за нея

България ще се опита да се възползва от изключението на повишените критерии на Европейски Съюз за въглищните централи, тъй като те са гръбнакът на енергетиката ни. Това сподели министърът на енергетика Теменужка Петкова по време Младежкия стопански конгрес в УНСС “.
„ В целия свят стои тематиката за замърсяването на въздуха и един от главните акценти за битката с мръсния въздух е опцията за съкращаване на въглищните централи, които се дефинират като едни от най-големите замърсители. Миналата година Европейският съюз взе решение да бъдат повишени критериите и условията и това слага доста съществено тестване пред българската енергетика, тъй като този вид централи дават над 40% от енергетиката – да вземем за пример централите в Маришкия басейн и други “, сподели още тя и уточни, че това за България е огромно предизвикателство, тъй като страната ни няма опция да реагира - това изисква доста сериозен капацитет от време, благоприятни условия и разбори.
„ Затова това, което държавното управление прави, е да се възползваме от опцията за изключение от тези правила, тъй че да ни се даде опция да запазим производството си на електрическа сила от тези въглищни централи , тъй като те са основата и гръбнака на българската енергетика “, изясни министър Петкова, представена от Фокус.
До края на юни Парламентът би трябвало да разпореди на министъра на енергетиката да предложи вид за оползотворяване на оборудването на АЕЦ „ Белене “ , разяснява още тя.
„ Проектът АЕЦ „ Белене “ е една дългогодишна история от българската енергетика, която води своето начало от 1980 година Това е план, на който на няколко пъти е даван старт и след това е спиран, и в сегашния миг сме на стадий, откакто придобихме оборудването. Проект, за който има построена цялата инфраструктура, и в този момент следва въпросът какво би трябвало да се прави в него. Над 3 милиарда лева са вложени в този план и няма по какъв начин с лека ръка да загърбим всичко, което е правено. Трябва да вземем решение какво ще бъде бъдещето на този план и по какъв начин да бъде употребявано това, което към този момент имаме – техника, инвестиции и така нататък “, разясни министър Петкова.
Тя изясни, че това, което следва, е до края на юни Народното събрание да разпореди на министъра на енергетиката да предложи вид за опцията това съоръжение да бъде оползотворено по най-хубавия метод. „ Това решение би трябвало да бъде взето с максимален консенсус, тъй като е за десетилетия напред. За да бъде взето такова решение би трябвало да бъдат оценени всички разновидности и да се реши кой от тях е най-щадящият за тази обстановка. Когато ще се взимат сходни решения още веднъж става въпрос, че стопанската система в един подобен план е водеща – не можем да си позволим да осъществяваме стопански неблагоприятен план. Така че предстоят такива значими решения в региона на енергетиката, за които скоро всички ще разберем и ще ги разясняваме “, сподели още тя.
Министър Петкова разяснява тематиката и за АЕЦ „ Козлодуй “, като изясни, че това, което държавното управление прави в това отношение, е да удължи нейния живот. „ В края на предходната година успяхме да удължим живота на пети блок до 30 година, а сега се прави същото и за шести блок. Надявам се и това да е сполучливо, тъй като е един от стожерите на българската енергетика “, съобщи енергийният министър.
Тя уточни, че атомната електроцентрала АЕЦ „ Козлодуй “ е издържала най-високите равнища на стрес тест във връзка с сигурността преди две години. „ Оценките, които тя продължава да получава, са на най-високо равнище. Така че няма никакво терзание за сигурността на тази централа –всичко, което се случва, е съгласно с всички правила за сигурност “, изясни министър Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР