България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на

...
България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на
Коментари Харесай

БЕХ дава 50 млн. лв. на "Мини-Марица-изток" + 5 милиона за увеличение на заплатите


България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи сила на въглища до 2030 година с небосвод до 2050 година Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, отдадена на бъдещето на “Марица-изток ”, съобщи БГНЕС.

Петкова уточни, че в комплекса се създават 46% от силата на страната. Тя разгласи, че под формата на заем на комплекса ще бъдат дадени 50 млн. лв., както и 5 млн. лв. за актуализация на заплатите на чиновниците.

„ Заплатите им ще бъдат увеличени от 1 октомври “, разгласи министърът.

Петкова изясни, че заемът, провиснал от Българския енергиен холдинг (БЕХ) няма да е безлихвен и до края на деня или най-късно на следващия ден ще станат ясни какви ще са изискванията по заема, който възлиза на обща стойност 55 млн. лв..

„ Взетите ограничения за „ Мини Марица-изток “ ще дадат опция да действа обикновено в идната година. Обсъдихме и положението на целия комплекс. Там се намират извънредно значими стратегически за енергетиката ни мощности – „ Мини Марица-изток “, Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток “ и централата „ Брикел “, разясни още тя и добави, че по време на срещата си с Браншовия съвет за тристранно съдействие, минно дело и геология са разискали и до какво е довела пандемията и какви вреди е нанесла върху сдружението.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров разяснява, че заплатите на чиновниците не са били увеличавани пред последните 2 години и увери, че сткриктно ще наблюдават отпуснатият заем да се харчи по предопределение и няма да позволен парите да бъдат откраднати. Димитров увери, че няма да разрешат да бъдат съкратени и чиновници от предприятието.

От своя страна Александър Загоров от КТ „ Подкрепа “ сподели, че до момента е имало напрежение в предприятието поради неразбираемото му бъдеще и със удовлетворение разяснява, че са съумели да реализират огромна част от настояванията на работещите в „ Мини Марица- Изток “.

На брифинга в енергийното министерство стана ясно още, че инспекцията в „ Булгаргаз “, поискана от министър Теменужка Петкова поради желаното 20% нарастване на цените, към момента не е завършила. Петкова сподели, че се чака да й бъдат докладвани резултатите до края на деня.

По отношение на това на какви цени сдружението куппува газа, министърът сподели, че те се дефинират от КЕВР и ще се знае какви са когато Комисията ги утвърди. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР