България ще преговаря по условията и реда при които Българският

...
България ще преговаря по условията и реда при които Българският
Коментари Харесай

Депутатите възложиха на енергийния министър да преговаря за 20% дял в „Блок I-21 „Хан Аспарух“

България ще договаря по изискванията и реда при които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20% дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок I-21 „ Хан Аспарух “.

Това реши Народното събрание, който разпореди на министъра на енергетиката да се заеме с тази задача. Предложението беше импортирано от депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ ИТН “ по самодейност на някогашния министър Делян Добрев от ГЕРБ.

Според вносителите българската страна би трябвало да е акционер, тъй като с изключение на концесионните хонорари, които ще получи по закон без да е акционер и които са 30% от оборота, ще бъдат получени и спомагателни средства. Освен това в прилежащите Румъния и Турция към този момент са открити големи количества газ, които са в непосредствена непосредственост - в границите на няколко километра, до границите на „ Блок 1-21 Хан Аспарух ”.

Участието в плана ще разреши на БЕХ да упражнява надзор върху изследването, създаването и добива; спомагателните облаги от добива на добитите въглеводороди могат да бъдат реинвестирани в разнообразни браншове, като да вземем за пример инфраструктура, опазване на здравето, обучение и стратегии за обществено подкрепяне, както и за финансиране на екологичния преход на страната.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР