България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през

...
България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през
Коментари Харесай

Посолството на САЩ: Цената за втората партида от самолетите F-16 не е определена

България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през 2025 година Цената за втората партида към момента не е избрана. Това се споделя в позиция дона американското посолство у нас. 

Оттам прецизират, че по закон цената не може да надвишава сумата, за която Министерството на защитата на Съединени американски щати уведомява Конгреса. Като обща процедура обаче американското министерство на защитата изисквало позволение за по-висока стойност, в сравнение с ще бъде фактически нужна, декларират от посолството.

Оттам напомнят, че през вчерашния ден Конгресът позволи 1,673 милиарда $ за втората партида за България, което ще бъде повече от задоволително за потребностите на страната ни.

Според прессъобщението на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността „ oписанието и цената в долари са за най-високото предстоящо количество и стойност в долари въз основа на първичните условия. Действителната цена ще бъде по-ниска според от окончателните условия, оторизирания бюджет и подписаните контракти, в случай че и когато бъдат подписани. "  

За съпоставяне, 1,673 милиарда $ също беше най-високата допустима цена, позволена за първата партида от F-16 – само че крайната цена беше 1,256 милиарда $, от които България заплати 1,2 милиарда $, а Съединени американски щати заплатиха 56 милиона $, пишат още от посолството. Втората партида, откакто бъде утвърдена, ще дойде през 2027 или 2028 година Това е рационален период за ново произвеждане на съвременен изтребител на всички места по света, декларират още от там. 

На 8 април капитан Александър Велинов ще стане първият български водач, приключил главната стратегия на Военновъздушни сили на Съединени американски щати за подготовка и привикване към изтребител F-16 в Тусон, Аризона. Капитан Велинов ще продължи образованието си в Аризона, с цел да стане лидер на изтребителна група F-16 и ще бъде един от водачите на новата ескадрила от изтребители F-16 на  ВВС на Република България, когато самолетите бъдат доставени през 2025 година Веднъж включени в славните Военновъздушни сили на Република България, и ръководени от надарени български водачи, F-16 ще допринесат доста за бойните качества на България и Алианса.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР