България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна

...
България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна
Коментари Харесай

ЕС ни възстановява 59% от стойността на оръжейната помощ за Украйна

България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в интервала юли - ноември 2022 година Това показват от Министерството на защитата (МО) в отговор на питане на Българска телеграфна агенция по закона за достъп до социална информация.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10207
Зададеният въпрос е на каква стойност е финансовото обезщетение, което България ще получи посредством финансовия инструмент на Европейския съюз (ЕС) European Реасе Facility (EPF), за предоставената на Украйна техника, въоръжение и филантропична помощ.

За интервала юли - ноември 2022 година МО на България е предоставило помощ от медицински комплекти и комплекти зимни дрехи и обувки в размер на 1 099 464,22 лева и надлежно, по процедурата на Европейски Съюз, министерството е кандидатствало за възобновяване, показват от ведомството в своя отговор.

" Комитетът на Европейския инструмент за мир (EPF) е постигнал единодушие и е одобрил ограничения за помощ за украинските въоръжени сили (UAF). Взето е решение възобновяване на осъществените разноски, свързани с доставките в поддръжка на Украйна, по отношение на страните снабдители да се прави на траншове. Проведени са съвещания, вследствие на които комитетът на EPF е взел решение за 59% възобновяване на сумите, посочени в Delivery Certifcate, в границите на Транш 3 за несмъртоносното съоръжение, доставено в края на 2022 година по ограниченията за помощ в поддръжка на Украйна ", гласи още отговорът на МО.

По време на извършените съвещания е взето решение стойностите на осъществените разноски да се възвръщат в интервала 2024 - 2025 година по 20%, 2026 година и 2027 година, надлежно по 30%.

От Министерството на защитата означават, че комитетът на EPF не е взел решение за процентното възобновяване на сумите на страната ни за оказаната военна и военно-техническа поддръжка на Украйна, осъществена при започване на 2023 година

Още през януари служебният министър на защитата Димитър Стоянов заяви, че средствата за предоставената техника и филантропична помощ на Украйна подлежат на възобновяване от европейския фонд.

Общата стойност на предоставената филантропична помощ от българското Министерство на защитата на Украйна е 7 097 730,15 лева, оповестиха от ведомството през декември.

За тези малко повече от 7 млн. лева българското Министерство на защитата е предоставило на Украйна две хиляди каски, две хиляди бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5 хиляди комплекта зимни облекла - полушуба с подплата, чеп с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и пет хиляди броя обувки - цели, полеви.

Финансовият инструмент на Европейски Съюз, употребен за финансиране на оръжия за Украйна, ще възлиза на най-малко 3,5 милиарда евро през идните години, сподели през март полският министър председател Матеуш Моравецки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР