България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но

...
България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но
Коментари Харесай

Историк: Почти невъзможно е да бъдат пренаписани учебниците в Северна Македония

 България ще поддържа влизането на Северна Македония в Европейски Съюз, само че при избрани условия. За това се договориха участниците в консултативната среща, свикана от президента Румен Радев. 

Не закъсня и реакцията на Северна Македония. Премиерът на страната разгласи, че приема рекомендациите на България, само че с цел да бъдат решени противоречивите исторически въпроси, се изисквало воля и от двете страни.

Според историка проф. Иван Илчев, мъчно би се стигнало до консенсус, като се има поради изявлението на Зоран Заев, в което той съобщи, че би трябвало да има компромис и от българска страна. 

" За всички е пределно ясно, че Северна Македония подписа контракта и с Гърция, и с България не по своя воля, а поради събитията. Добра воля от отсрещната страна няма и няма от кое място да се вземе ", разяснява историкът в " България заран ".

По думите му грешките в политиката към Северна Македония са доста остарели и от години там се води антибългарска агитация. 

" Дълбоко се колебая, че в близко бъдеще те могат да бъдат поправими ", съобщи проф. Илчев.

Едно от изискванията, които България сложи на Северна Македония, с цел да подкрепим интеграцията ѝ в Европейски Съюз, бе смяна на учебниците.

" Почти невероятно. Доколкото имаме сведения, в македонско-гръцката комисия даже се е постигнало единодушие за славянското население в Македония да се приказва като за славяни, а не за българи ", изясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процесът на пренаписване на учебниците трае дълго време, а и се чака македонците да навдигнат писък, когато се стигне до това.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР