България ще отстоява своите интереси в областта на енергетиката. Днес

...
България ще отстоява своите интереси в областта на енергетиката. Днес
Коментари Харесай

Президентът в Брюксел: България ще отстоява своите интереси в енергетиката

България ще отстоява своите ползи в региона на енергетиката. Днес берем следствията от безхаберието, траяло повече от 10 години, в които не е издигната нито една базова мощ у нас.

Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещанието на Европейския съвет.

„ За да бъдат предпазени и битовите консуматори, и българският бизнес, е належащо прекратяване на цялата порочна процедура в енергетиката и бистрота на публичните поръчки “, акцентира президентът.
Радев в Брюксел: Свиквам КСНС за Северна Македония
Ще свикам Консултативния съвет за национална сигурност, на който да бъде разисквано отношението на страната ни към Северна Македония, по какъв начин...
Прочети повече
Идеята нуклеарната сила да се признава за „ зелена “ сила се постанова от ден на ден в Европейския съюз, уточни президентът. След 2040 година, когато се чака България да не може да разчита повече на въглищните си централи, нуклеарната сила се обрисува като главната базова мощ за страната ни, която е самостоятелна, постоянна и евтина.

Президентът съобщи, че високата цена на въглеродните излъчвания от 90 евро на звук стопира развиването на енергетиката и на стопанската система и на този проблем е належащо да се търси решение. „ Поисканите и инициирани от Европейския съвет отчети за метода на действие на енергийните тържища в Европейски Съюз и на схемата за търговия с излъчвания бяха показани, само че към този момент в прелиминарен и повърхностен тип “, уточни президентът. По думите му в тях не е открита далавера, само че остава въпросът на какво се дължи тогава повишението на цените на електрическата енергия, откакто цената на въглищата и нуклеарното гориво не се е трансформирала.

Румен Радев е провел диалог в Брюксел с президента на Азербайджан Илхан Алиев, по време на който е било разисквано продължаването на доставките на азербайджански природен газ за България на едни от най-достъпните сега цени. По думите на българския президент Азербайджан има подготвеност да разиска с държавното управление на България опцията за спомагателни доставки на по-големи количества природен газ. Държавният глава уточни, че е извънредно значимо най-сетне да бъде построена и газовата връзка сред България и Гърция, която се чака към този момент 10 години. „ Говорихме с министър-председателя Мицотакис, който в понеделник ще бъде в България, когато ще можем да обсъдим и тази тематика. Надявам се следващата година България да реши един толкоз значим за страната ни въпрос “, акцентира президентът Румен Радев.

В отговор на питане за признатия от българския парламент мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът акцентира, че е належащо той да бъде напълно в границите на закона и да се направи изчерпателен експертен разбор. „ Хората изрично би трябвало да бъдат предпазени, само че би трябвало да мислим и какви ще бъдат следствията върху действието на пазара по-късно “, сподели още президентът.
Румен Радев отпътува за Брюксел: Ще приказва за Македония пред Европейския съвет
Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещаване в Брюксел на 15 и 16 декември за присъединяване в шестата среща на върха на „ Източното...
Прочети повече
Сроковете на годност на документите за COVID-19 да се дефинират не от Европейския съвет, като главен политически орган на Европейски Съюз, а от Съвета на Европейски Съюз във формат министри на опазването на здравето. Тази позиция президентът е изразил по време на съвещанието на Европейския съвет, по отношение на предлагането на Европейската комисия за установяване на деветмесечен период на единния коронавирус документ. По този въпрос българският държавен глава е получил поддръжка от канцлера на Германия Олаф Шолц.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония президентът съобщи, че европейските сътрудници на страната ни към този момент схващат по-ясно същността на казуса – освен отбраната на българската история и просвета, само че и изключително в спазването на правата на македонските българи. „ Този въпрос не се слага през днешния ден на този Европейски съвет, макар голямата упоритост той да бъде решен точно в този момент “, напомни президентът. Той открои заслугата за това на българската дипломация и необятната информационна акция посредством многократните двустранни срещи на най-високо ниво. „ Навсякъде ние доста ясно отстояваме и обясняваме нашите позиции “, уточни президентът.

Държавният глава акцентира, че е извънредно значимо по тематиката да има консенсус в България и добави, че непрестанно обменя отзиви с министър-председателя. „ Двамата споделяме мнението, че ползите и на България, и на Европейския съюз допускат Западните Балкани час по-скоро да се интегрират в Европейски Съюз “, съобщи президентът. По думите му това значи, че би трябвало да се търсят решения на проблемите, които не разрешават да бъде отворена вратата за договаряния на Република Северна Македония. Този развой изисква абсолютно да се ползва духът и буквата на двустранния Договор за другарство, добросъседство и съдействие, подписан през 2017 година „ Това значи конституционна отбрана на правата на македонските българи, отвод от езика на омразата и несъмнено европейски гаранции за необратимост на този развой от страна на Република Северна Македония “, уточни президентът.

 

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР