България ще отбележи датата 9 май, на която Европа чества

...
България ще отбележи датата 9 май, на която Европа чества
Коментари Харесай

Денят на Европа - белязан от провокация на тема Царска България

България ще означи датата 9 май, на която Европа празнува своя празник на единството и мира на Стария континент, а Русия отбелязва края на 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от ограничения и премеждия, тъга от провалите и наслада от огромните победи през Втората международна война.
Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединяване в Европа. На 9 май 1950 година, 5 години след края на Втората международна война, той приканва за съюзяване на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове. " Декларацията на Шуман " е в основата на Европейската общественост за въглища и стомана, предходник на днешния Европейски Съюз.
Робер Шуман предлага да се сътвори наднационална европейска институция, която да дава отговор за ръководството на бранша. Страните, към които моли, до неотдавна са взели участие в разрушителен боен спор между тях. В този ден се слага началото на обединяване на страните в Европа и поддържането на мирни връзки на Стария континент. Това предложение остава в историята като " Декларацията на Шуман " и се смята за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общественост на споделени полезности и общи ползи.
През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз на съвещание в Милано вземат решение 9 май да бъде празнуван като Ден на Европа. От тогава до през днешния ден 9 май символизира устрема към единение, мир и разцвет в Европа. В България е разгласен с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 година за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.
Честванията ще се състоят най-вече в София, проведени са многочислени мероприятия, поради които Столична дирекция на вътрешните работи подхваща изключителни ограничения за защита на публичния ред и организация на придвижването. От полицията и столичната община приканиха жителите и гостите на града да заобикалят шофирането в централната градска част и да употребяват различни направления.
Денят на Европа стартира още в 9:30 часа сутринта от постройката на президентството с тържествена гала, по време на която ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз в наличието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт, осведоми БГНЕС.
През целия ден са планувани редица събития, а кулминационната точка ще бъде в 21:30 часа с най-голямото до момента светлинно и звуково 3D мапинг шоу в София. Тогава на фасадата на постройката на Министерския съвет ще се прожектира къс филм под надпис " Днешният ден ", отдаден на Европейската година на културното завещание 2018. С него ще се означи също първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Филмът ще бъде показан 4 пъти, с цел да могат всички искащи да се насладят на този уникален театър.
В София също ще бъде маркиран и Деня на успеха във Великата отечествена война. Пред паметника на Съветската войска в Княжеската градина и пред паметника-костница на руските воини в квартал " Лозенец " изключителният и пълномощен дипломат на Руската федерация в България, аташето по въпросите на защита на Руската федерация в България, чиновниците на посолството и на апарата на военния аташе ще положат венци и цветя пред паметниците на руските воини в София.
Преди това, в 9:00 часа пред Паметника на незнайния боец ще има боен обред по издигане на националния байрак и на флага на Европа и поднасяне на венци и цветя. От там ще стартира и шествието на участниците в " Безсмъртен полк – България ", което ще се насочи към Паметника на Съветската войска. Участниците в шествието на " Безсмъртният полк – България " ще носят фотоси на свои близки, починали във Втората международна война и в проведената антифашистка опозиция. Подготвени са и 30 табла с имената на 13 000 жертви.
Скандално обаче - знамето на Червената войска, алената петолъчка, знамената на Русия и България, както и тъкмо избран вид дребни табла със фотоси на починали във Втората международна война, като по непотвърдена информация ще бъде носен портрет на диктатора Йосиф Сталин , който при започване на Втората международна война търси съюз с Хитлер, а Съюз на съветските социалистически републики и Нацистка Германия подписват пакта Молотов - Рибентроп за ненападение. Към този пакт е прибавен спомагателен протокол за установяване границите на областите от съвместен интерес в Източна Европа при положение на " териториално и политическо преразпределение ". На шествието няма да се позволяват знаци на Българската войска от Втората международна война, тъй като били фашистки . А шествие ще има в близо 40 града. Сред посочените като уредници проличава и Съюзът на българските публицисти (СБЖ).
Иначе ръководител на фондация " Безсмъртният полк " е Павел Иванов, който е водач на Съюза на комунистите в България. Неговата брачна половинка Петя Паликрушева е водач на " Че Гевара " и е редактор в българската секция на " Нюзфронт " (news-front.info), който е един от уеб страниците, разпространяващи подправени вести в България, съгласно Европейската работа за външна активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР