България ще опита да продаде на Украйна руското оборудване за

...
България ще опита да продаде на Украйна руското оборудване за
Коментари Харесай

Опитваме да продадем на Украйна оборудването от пропадналата АЕЦ „Белене“, искаме поне 1,176 млрд. лева


България ще опита да продаде на Украйна съветското съоръжение за несбъдналата се АЕЦ „ Белене “. За задачата е квалифицирано проекторешение на Народното събрание по предложение на депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

„ Решението е да се стартират договаряния за продажбата. Така се дава зелена светлина на министъра на енергетиката да води всъщност съответни договаряния. Без да бъде стартиран този развой, няма по какъв начин да разберем дали Украйна ще купи това съоръжение “, изясни пред Радослав Рибарски, народен представител от ПП-ДБ и член на енергийната комисия в Народното събрание.

Според него това решение ще даде опция България да спре да натрупа загуби по защитата и консервирането на оборудването и да възвърне разноските по арбитражното дело.

Този план за АЕЦ „ Белене “ е надалеч от каквато и да е реализация, а разноските по него единствено се натрупат “, сподели Рибарски.

Сред вносителите на решението на Народно събрание са Делян Добрев, Теменужка Петкова, Рамадан Аталай, Ивайло Мирчев, Кирил Петков. С него се разпорежда на министъра на енергетиката да влезе в договаряния с украинския си сътрудник и в границите на 30 дни да контракти продажба на оборудването на цена, не по-ниска от платените от НЕК на руснаците 1,176 милиарда лв..

В процеса на договаряния ще стане ясно дали Киев има интерес към съветски реактори, което е обвързвано с съществуване на лицензирана площадка за АЕЦ, изясни Рибарски.

Според Делян Добрев от ГЕРБ Украйна има съвсем изцяло построени 2 блока в Хмелницката атомна централа, на които им липсва единствено съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане, което имаме в България. „ Украйна е единственият покупател за нашето съоръжение, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е печеливша обстановка и за двете страни “, съобщи Добрев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР