България ще изплати общо 141 211 лв. обезщетения в изпълнение

...
България ще изплати общо 141 211 лв. обезщетения в изпълнение
Коментари Харесай

България ще плати над 140 хил. лв. по 4 дела на ЕС по правата на човека

България ще изплати общо 141 211 лева компенсации в осъществяване на четири решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 11.04.2023 година - 13.06.2023 година, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Делата „ А и други против България ", „ Оссо против България " и „ Кукавица против България " касаят нарушаване на член 8 от Конвенцията (право на ценене на персоналния и фамилния живот), обвързвано с производства за неотложно връщане на децата на жалбоподателите, според Хагската спогодба по отношение на гражданските аспекти на интернационалното похищение на деца.

Съдът приема, че жалбоподателите са претърпели непропорционална интервенция в правото си на ценене на фамилния живот, защото управляващите не са разгледали делата по най-усърдния метод, изискван от член 8 от Конвенцията, процесът на взимане на решение и продължителността на производството по връщане като цяло не е отговарял на процесуалните условия, присъщи на член 8 от Конвенцията. Общо по жалбите са присъдени компенсации за неимуществени вреди в размер на 45 000 евро и 22 700 евро за разноски и разходи.

Осъдиха България за дело за домашно принуждение: Страната ще заплати над 26 000 лева обезщетение

Делото „ Симонова против България " касае разрушаването на нелегално издигната сграда, която жалбоподателката твърди, че е единственото жилище за нея и децата й. Европейски съд по правата на човека отбелязва, че главните правила в обстановката на разрушение на постройка, която е нечие само жилище, са посочени в делото „ Иванова и Черкезов против България ".

Европейски съд по правата на човека акцентира, че хорат, които са изправени пред заплахата да изгубят единственото си жилище вследствие на планувано срутване, би трябвало да могат в границите на съответното произвеждане да получат разглеждане на пропорционалността на мярката в светлината на съответните условия. В сегашния случай липсва такава преценка в заповедта за унищожаване на постройката в нарушаване на член 8 от Конвенцията.

България е платила 740 598 лева компенсации по каузи в Съда по правата на индивида

Съдът присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 4500 евро.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР