България ще има свой павилион след 15-годишно прекъсване на Венецианското

...
България ще има свой павилион след 15-годишно прекъсване на Венецианското
Коментари Харесай

Българският щанд на архитектурното биенале с фокус върху обезлюдяването

България ще има собствен павилион след 15-годишно спиране на Венецианското архитектурно биенале, което се открива на 20 май. Арх. Божидара Вълкова е един от създателите на плана, с който се показва страната ни.

„ Нашият павилион няма за цел да демонстрира България и фотосите, които сме избрали не са за проявление на сегашното в България. Избрахме ги, тъй като те доста добре образно поддържат въпросите, които желаеме да повдигнем “, сподели арх. Вълкова пред Euronews Bulgaria.

Темата на биеналето е лаборатория на бъдещето. Кураторът е проектант от Африка, където популацията нараства доста бързо, което основава проблеми в архитектурата и градоустройството. Погледнахме към България и видяхме, че проблемите са противоположни – на обезлюдяване на дребни обитаеми места. Ние обръщаме внимание към нещо, за което би трябвало да се приказва в България. Тези прелестни здания стоят празни без да имаме някакъв проект за в бъдеще какво ще вършим с тях и самите дребни обитаеми места. Нашата цел е да отворим дебата по тази тематика.

Някои хора към този момент са разкрили светлината в тези здания и места, намирайки леговище от огромните градове.

Павилионите в биеналето нямат за цел да показват страната, а по-скоро сериозно да подходят към заложената тематика. Темата, която повдигаме е настояща освен за нас и ще има интерес от посетителите.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР