България ще чества днес 138 години от Съединението на Княжество

...
България ще чества днес 138 години от Съединението на Княжество
Коментари Харесай

Съединението прави силата! Честит празник, България

България ще празнува през днешния ден 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Всичко обаче ще мине и под тъжния знаменател на трагичните събития, които сполетяха Южното Черноморие. Там през вчерашния ден пороите и бурята взеха човешки животи, доста хора към момента бедстват, а на много места инфраструктурни обекти са разрушени. В Бургас кметът анулира празнувания по случай 6 септември.

По силата на Берлинския контракт, подписан на 13 юли 1878 година от представители на Руската империя, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя, България е разграничена, като Източна Румелия остава в рамките на Османската империя.

По самодейност на Захари Стоянов през 1885 година в Пловдив е проведен Български скришен централен революционен комитет (БТЦРК), който си слага за цел " дефинитивно избавление на българския народ посредством гражданска война морална и с оръжие ". Според проекта, одобрен на съвещание на комитета на 23 август 1885 година, акцията трябвало да стартира в средата на м. септември 1885 година, като основният удар е трябвало да бъде нанесен в Пловдив против конака и представителните институции, локалните отряди е трябвало да завземат Пазарджик и други по-големи селища в региона.

На 6 септември 1885 година българските войски, ситуирани в покрайнините на Пловдив, отпред с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков), влизат в града, обкръжават конака и арестуват регионалния шеф на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското държавно управление е свалено. Провъзгласява се Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

В Пловдив е формирано краткотрайно държавно управление отпред с Георги Странски, което поема ръководството до идването на княз Александър т на 9 септември 1885 година Ден преди този момент - на 8 септември 1885 година, княз Александър I с умишлен манифест утвърждава присъединението на Източна Румелия и приема да бъде титулуван отсега нататък като княз на Северна и Южна България.

След продължителна дипломатическа битка на 5 април 1886 година в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885-5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Англия, Италия, Русия) и Османската империя подписват Българо-турска конвенция (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Кулминацията на честванията и тази година ще е тържествена-заря инспекция пред паметника на площад " Съединение " в Пловдив. В редица обитаеми места има проведени мероприятия, с които да се отпразнува бележитата дата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР