България ще бъде подложена на подновяване на контрола на ЕС

...
България ще бъде подложена на подновяване на контрола на ЕС
Коментари Харесай

Брюксел казва не на България и за Турски поток

България ще бъде подложена на възобновяване на контрола на Европейски Съюз по газопровода с Русия четири години след неуспеха на предходния му план.

Европейската комисия няма да го поддържа, в случай че газопроводът не дава отговор на изискванията, тя ще " реагира в границите на своите пълномощия ", в случай че България подкопае енергийната сигурност на Европейски Съюз, разяснява пред EUobserver Марош Шефчович, зам.-председател на комисията, отговарящ за енергийната политика на Европейски Съюз.

Тръбопроводът от 484 километра в България ще изпрати съветски газ в Европа, като се свърже с новия водопровод " Турски поток " в Турция. Русия построява водопровод за Германия - " Северен поток 2 ". Както тръбопроводите в Германия, по този начин и в Турция заобикалят страни като Полша и Украйна, които в предишното са били в съветската сфера на въздействие.

Това прави региона по-опасен, настояват критици, като разрешава на Москва да понижи доставките там, като резервира газта си, която тече на запад към Европа. Това се трансформира и в изискванията на геополитическо напрежение в региона на Балтийско море и Черно море.

" Северен поток 2 и разширеният водопровод " Турски поток " се стремят да задълбочат зависимостта на Европейски Съюз от Русия. Това не са търговски планове, те са политически принадлежности... и съветската страна употребява сила за насилствени политически цели ", предизвестява американски посланик.

Дежа вю?

Предишният план на Русия, още по-амбициозният газопровод " Южен поток ", беше да се транспортира газ непосредствено от Русия в България. Но Москва го изостави през 2014 година, когато Европейската комисия разгласи, че се нарушават законите за единния пазар.

България, където депутатите утвърдиха план за връзка с " Турски поток " на 30 ноември, към момента не са дали на Шефкович детайлности за своя проект. Енергийните и външни министерства отхвърлят да разясняват пред EUobserver.

Ако тръбопроводът на България ще продава съветски газ на Европейски Съюз в нов търговски хъб с друга интернационална газ, това " развиване е приветствано ", изяснява Шефкович. Но в случай че просто " транзитира " газ от " Турски поток " в страни от Европейски Съюз, като Австрия или Италия, тогава това не е по този начин, добавя той.

" Ако се окаже, че планът е елементарен директен водопровод, той не може да бъде част от плана газов хъб Балакан и Комисията няма да го поддържа, без значение дали минава през Гърция до Италия или през България-Сърбия-Унгария-Словакия Австрия ", изяснява Шефкович пред медията.

" При подобен сюжет, " Турски поток " и неговият директен водопровод ще бъдат явно в конкуренция с други източници и направления на идване на газ в района ", разяснява той.

Газов хъб Балкан

Комисията по-рано финансира изследване за изпълнимост на концепцията за Балкански газов хъб. Хъбът във Варна, на брега на Черно море, може да търгува с газ от " Турския поток ", както и с два газопровода, подкрепяни от Европейски Съюз за Азербайджан и Израел - Южния газов кулоар и EastMed.

Може да търгува с течен природен газ от Катар или Съединени американски щати, което би основало " по-диверсифицирани и сигурни доставки " за Европа, разяснява Шефкович.

" Комисията може да поддържа един сюжет, при който газта от " Турски поток " може да се продава в газов хъб Балкан... не просто превозен посредством директни тръбопроводи до западноевропейските центрове ", означи еврокомисарят, родом от Словакия.

" След като стане ясно по какъв начин ще бъде проведен преноса през " Турски поток ", Комисията ще реагира в границите на своите пълномощия ", добавя той.

Задачата на Шефкович

България, най-бедната страна в Европейски Съюз, няма да получи пари от Европейски Съюз за построяването на линията за връзка от 1,4 милиарда евро, в случай че не дава отговор на изискванията, разяснява той и добавя, че няма да получи и " регулаторна поддръжка " от Европейски Съюз.

" Комисията не вижда никаква разлика сред турския поток и неговите директни тръбопроводи или северния поток и неговата връзка на сушата Eugal ", прибавя Шефкович. Eugal е немски водопровод с дължина 480 километра, който свързва " Северен поток 2 " с централна Европа.

Новите съветски тръбопроводи и връзките с Европейски Съюз би трябвало да стартират доставки през 2020 година Комисията има закони за енергетиката и за публичните поръчки, които да наблюдават връзки към Европейски Съюз по сушата.

Американските наказания

От своя страна Съединени американски щати заплашват да наложат санкции на компании от Европейски Съюз, които поддържат " Северен поток 2 ". Появява се напрежение и за " Турски поток ". " Ние не разясняваме бъдещи дейности, които американското държавно управление може да предприеме, само че ясно разбрахме къде стоим ", разяснява американският енергиен делегат Франсис Фанън пред интернационалните медии в конферентен диалог.

" Ние се противопоставяме на " Северен поток 2 " и ние ще призовем всички страни да изоставен плана ", изясни той, като се базира на петте енергийни компании в Европейски Съюз, които съфинансират газопровода.

" Като се има поради експанзията на Русия в последните дни, това е най-хубавото време, с цел да откроим нашата дипломация по въпросите на трансатлантическата енергийна сигурност ", изяснява Фанън.

Руска експанзия

Франсис Фанън разяснява след визитата си в Хърватия, Чехия, Унгария ислед като посети Близкия изток, с цел да разпространява тръбопровода EastMed от Израел.

Руските тръбопроводи ще допринесат Украйна да загуби по-голямата част от преноса си на газ за Европейски Съюз, нанасяйки и вреди за милиарди, а нови снабдители, като Израел, ще бъдат блокирани от Европа, което е " единствено част от математиката " във връзка с търсенето и предлагането, изяснява Фанън.

" Съединени американски щати и Европа споделят западните полезности, само че този тип търговия просто не е в сходство с тези споделени полезности ", разяснява американският посланик. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР