България ще бъде Почетна страна (Honored Country) на 87-мото издание

...
България ще бъде Почетна страна (Honored Country) на 87-мото издание
Коментари Харесай

България е Почетна страна на тазгодишния Солунски панаир

България ще бъде Почетна страна (Honored Country) на 87-мото издание на Международния панаир в Солун, който ще се състои от 9 до 17 септември в Международния панаирен и конгресен център в Солун, оповестиха от пресцентъра на министерството на стопанската система.

Това стана ясно на конференция в Солун, в която взе участие заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов, взаимно с кмета на града Константинос Зервас, зам.-министъра на вътрешните работи на Гърция Статис Константинидис, регионалния шеф на област Централна Македония Апостолос Цицикостас, президента на уредника на събитието TIF HELEXPO Тасос Цикас. Националното присъединяване на Солунския интернационален панаир се провежда от Министерството на стопанската система и промишлеността. 

„ Близо 60 български компании и организации от разнообразни браншове ще покажат новото софтуерно лице на България “, уточни заместник-министър Павлов. Той добави, че на българския народен щанд в Солун ще бъдат показани и организации и институции, измежду които Българската организация за вложения (БАИ), Националната компания индустриални зони (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН) и други. На обособени щандове активността си ще презентират десетки български компании от разнообразни браншове като високи технологии и IT, компании, свързани с хранително-вкусовата индустрия, с обучение, превоз, машиностроене и други.

„ Българската палата ще бъде публично открита на 9 септември от министър-председателя Николай Денков в наличието на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. На ревюто ще участват още и министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, министри и кметове.

Предвижда се реклама на страната ни във всички промоционални и осведомителни материали, осъществяване на разнообразни събития в Солун преди и по време на панаира в съгласуваност с локалните управляващи, серия от специфични културни и други прояви, двустранни срещи с евентуални сътрудници и презентации на страната ни. В последните години на Панаира „ Honored Country ” са били страни като Индия – 2019 година, Германия – 2020 година, Съединени американски щати – 2021 година и ОАЕ – 2022 година

„ За България е чест да бъде почетна страна на 87-то издание на Международния Солунски панаир. В същото време това е самопризнание за високото равнище, до което са достигнали политическите и икономическите връзки сред България и Гърция, както и за ролята на България в района “, разгласи зам.-министър Николай Павлов.

Той дефинира като извънредно значимо българското присъединяване от позиция на обстоятелството, че Гърция е измежду основните търговски сътрудници на България. Ще имаме опция да задълбочим икономическите, капиталови и културни взаимоотношения сред двете страни “, акцентира той По думите му присъединяване ни основава благоприятни условия за разширение на наличието на българския бизнес на гръцкия пазар, основаване на нови партньорства и увеличение на българския експорт към Гърция. 



Павлов заяви, че в границите на ревюто министерство на стопанската система и промишлеността провежда и гръцко – български бизнес конгрес, който ще бъде открит на 11 септември от министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов. Участие в него ще вземат министри от двете държавни управления, представители на разнообразни институции и на бизнеса. Акцент на по време на форума ще бъде подложен върху насърчаването на двустранните връзки сред България и Гърция в областите – вложения, нововъведения, инфраструктура, енергетика, туризъм и други.

Солунският интернационален панаир съществува от съвсем 100 години и от десетилетия е икономическо средище, което притегля представители на водещи индустриални браншове и бизнесмени от целия свят. Той е единственото и най-голямо по рода си обществено-политическо и търговско-икономическо събитие в Гърция, което събира годишно изложители, експерти, представители на бизнеса и държавното управление от Гърция и прилежащите страни. Традиционно ревюто се посещава от над 200 000 души към 1500 изложители от 19 страни, в това число ОАЕ, Съединени американски щати, Люксембург, Бангладеш, Виетнам, Индонезия, Украйна, Босна и Херцеговина, Армения, Иран, Италия, Полша, Сърбия, Кипър, Грузия, Румъния, Индия, Непал и Египет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР