България седи доста добре като процент от разходите за отбрана

...
България седи доста добре като процент от разходите за отбрана
Коментари Харесай

България дава добри пари за отбраната, твърди Екатерина Захариева

България седи сносно като % от разноските за защита от Брутният вътрешен продукт на фона някои от другите съдружници в НАТО. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захaриева пред публицисти след Срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел, съобщи Агенция „ Фокус “.

„ Днес имаше леко изключителна обстановка. В последна сметка това, което мога да кажа, е, че съдружниците след днешната среща излизат с удостоверение на уговорките, които сме поели още в Уелс; с това, че би трябвало да споделяме и да носим обща отговорност за сигурността на всеки от съдружниците. Пак споделям уговорките, които са 2%, а не 4% от Брутният вътрешен продукт би трябвало да се изпълнят от всеки един от нас. Знаете, че България има проект, който е утвърден от Народно събрание и бих споделил, че седи сносно на фона някои от другите съдружници като % от разноските за защита от Брутният вътрешен продукт “, разяснява Захариева.

Тя добави, че 2024 година остава като период, след който би трябвало да бъдат увеличени разноските за защита.

„ Най-важното, към което всички се обединихме е, че процентът е доста значим, само че доста по-важно е по какъв начин дейно ще изразходваме тези средства. Решенията не са единствено за 2%, а за основаване на качества и присъединяване в задачи. Голяма част от страните показаха, че да вземем за пример присъединяване в Афганистан е отговорност към сигурността на Съединени американски щати и съпричастност от страна на европейските сътрудници “, добави още българският външен министър.

„ Имахме доста прям и откровен диалог - единствено съдружниците, без сътрудниците, в по-тесен формат. Мога да кажа, че излязохме по-силни и по-обединени от този диалог “, уточни тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР