България се справя много добре през последните 15-20 години в

...
България се справя много добре през последните 15-20 години в
Коментари Харесай

За да се повиши заплащането, бизнесът трябва да направи съответните капиталови инвестиции

" България се оправя доста добре през последните 15-20 години в разнообразни посоки, съумели сме да удържим недостига на относително ниски равнища. През идващите четири-пет години България ще се стреми да навакса равнищата на заплатите и да успеем да достигнем 70 % от средноевропейското равнище на възнаграждение ". Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на кръгла маса с европейския комисар по стопанска система Паоло Джентилони и представители на водещи компании в България, оповестиха от Министерството на финансите (МФ).

Министър Василев уточни, че с цел да се увеличи заплащането на труда, бизнесът би трябвало да направи съответните финансови вложения, които да доведат до нарастване на продуктивността. Възможност за това дава и Националният проект за възобновяване и резистентност.

Асен Василев разяснява и подготовката на страната ни за участие в еврозоната. Той акцентира, че в бюджета за 2024 година е заложен недостиг от 3 % от Брутният вътрешен продукт, който е в границите на Маастрихтските критерии. Усилено се работи за реализиране на инфлационния аршин, който също е основно значим за приемането ни в еврозоната, означи той.

По време на срещата еврокомисар Джентилони удостовери поддръжката на Европейската комисия за участието на България в Шенген, показват още от МФ. Той насърчи напъните на страната да извърши критериите за присъединение към еврозоната. България е в положително положение във връзка с осъществяването на три от четирите критерия. През пролетта ще бъде оценен и критерият за ценова непоклатимост, обвързван с инфлацията, уточни еврокомисарят.

В полемиката участваха над 30 представители на едни от най-големите компании в България. С еврокомисаря и българския министър на финансите бяха разисквани редица тематики, измежду които стратегическите опасности пред стопанската система както на еврозоната, по този начин и на Европейски Съюз като цяло, конкурентоспособността на европейската стопанска система и цените на силата. Срещата беше проведена от Българския конгрес на бизнес водачите и Българската асоциация за дялово и рисково вложение, взаимно с Министерството на финансите.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР