България се прощава със своя духовен водач – патриарх Неофит.От

...
България се прощава със своя духовен водач – патриарх Неофит.От
Коментари Харесай

Тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено до Света Неделя с лафета от погребението на цар Борис Трети Обединител

България се прости със своя нравствен лидер – патриарх Неофит.

От рано сутринта стотици миряни, представители на българското и задгранично духовенство се стекоха в храм-паметника „ Свети Александър Невски “, с цел да почетат паметта на блаженопочившия патриарх, който ни напусна на 13 март след дълготрайно боледуване.

Почетен часовой от гвардейци е ситуиран към ковчега с тленните остатъци на патриарх Неофит.

Първо беше отслужена заупокойна Света Литургия.

Стотици искащи се поклониха пред патриарх Неофит, измежду тях бе и последният български цар и някогашен министър-председател Симеон Сакскобургготски, който откакто се сбогува зае своето място до царския престол в катедралния храм.

Президентът Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и кметът на Столична община Васил Терзиев също участваха на литургията.

Вселенският патриарх Вартоломей дойде към 10.15 часа. Малко след 11.30 часа той оглави Опелото за българския патриарх дружно с представителите на останалите поместни православни църкви ще оглави опелото за патриарх Неофит. Патриарх Вартоломей приказва и пее на гръцки.

Днес изпращаме в последния му земен път Светейшия наш отец - патриарх Неофит. Прекланяме се пред неговата светла персона. Това съобщи Варненският и преславски митрополит Йоан, който прочете от амвона словото във връзка кончината на духовния татко на България – патриарх Неофит.

„ Преживяваме тежко и трудно раздялата с него. Вярваме, че занапред и отсега нататък православният ни народ има в лицето на Негово Светейшество още един старателен молитвеник и парещ ходатай пред Божия трон, който и във безконечния живот ще продължава да се застъпва за своето паство, да измолва за отечеството Божията благосклонност и обич “, сподели митрополит Йоан.

Той акцентира, че „ всеки път ще носим в сърцата си Негово Светейшество, който през целия си умишлен и земен живот беше правилен на Бога, който живееше съгласно вярата си “.

Митрополит Йоан съобщи, че патриарх Неофит е бил пример за всички със своето държание и дейности. „ Напътствията му ще бъдат непрекъснат коректив на нашите мисли и дейности. Във всяка сложна обстановка ще се запитваме какъв би бил неговият метод за нейното разрешаване. Ще търсим неговото невидимо попечителство. Светлейшият наш патриарх Неофит живя и служи на паството с същинска християнска обич и честност към Христа Сасителя и неговия нов завет индивидите, който е завет и закон не на друго, а на любовта “, сподели още той.

„ Единственият метод, по който можем да му благодарим за всичко сторено от него за нас, е и ние да му подражаваме в живота и делата си, да следваме образеца и правилата му, които той следваше като наш от Бога даден ни нравствен отец и първосветител “, прикани митрополит Йоан.

След като бъде опят българският патриарх ще бъде пренесен до своя финален дом - митрополитския храм " Света Неделя " със същия лафет, който е употребен през 1943 година за погребението на цар Борис Трети Обединител. Той е възложен на БПЦ от Българската войска.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР