България се преклони пред делото и подвига на Христо Ботев.

...
България се преклони пред делото и подвига на Христо Ботев.
Коментари Харесай

България се преклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата

България се преклони пред делото и подвига на Христо Ботев. Днес се навършват 143 години от гибелта на огромния български стихотворец и бунтовник. Точно в 12 ч. сирените в цялата страна дадоха знак за поклонение и респект към Христо Ботев и починалите за свободата на България.

 © БГНЕС
Хиляди се събраха на връх Околчица, където е последната борба на Ботевата чета и на колене посрещнаха воя на сирената.

За шеста година Филип Филипов влиза в ролята на Ботев. Носи униформа и оръжие, каквито съгласно историческите извори е носел самият стихотворец и бунтовник. Не крие възхищението си пред индивида и героя Ботев. Напротив - желае да го съобщи на децата.
Филип Филипов - преподавател: Казал го е в стихотворението " Хаджи Димитър ": „ Аз желая, сестро, тук да почина “. Когато човек си спомни единствено това, страст не би трябвало да има, с изключение на единствено едно - пред мене България, над мен е България, до мен е България, под мене България.
1500 участници минаха тази година пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Едно от тестванията, които им поднесъл дългият маршрут, е била огромна стихия край село Баница, която отвяла целия лагер.
Калин Каменов - кмет на Враца: Но имаше дребна група врачански възпитаници, които мокри до кости танцуваха хора и пееха песни за Ботев.
Да се пребориш със своите естествени човешки страхове и да се посветиш на родината. Това е делото, което въодушевява ботевите поклонници.
 © БГНЕС
Ботев ще живее до момента в който припознаваме идеалите му, безапелационни са хората на Околчица.
Филип Филипов - преподавател: Да се раждат българи с подобен дух - неумирим, борбен, Ботевски дух. За да я има България.
Стотици уважиха героизма на Христо Ботев в родния му град Калофер. По традиция честването стартира с изнасяне на знамето на Ботевата чета. С боен обред светинята беше пренесена от едноимения музей до площада. И тази година дребни и огромни изкачиха 200 стъпала до паметника на революционера, с цел да положат венци и цветя.

В София цветя бяха поднесени пред паметника на Ботев в Борисовата градина, а всекидневно тежкият трафик притихна за две минути и отстъпи място на родолюбието и почитта към героите.

 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР