България се оказа сред петте държави в ЕС с най-силен

...
България се оказа сред петте държави в ЕС с най-силен
Коментари Харесай

България сред петте държави в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

България се оказа измежду петте страни в Европейски Съюз с най-силен растеж на цените на горивата и маслата за коли през септември, съгласно оповестени през днешния ден данни на Евростат.

През деветия месец от годината е регистриран и най-силният до момента растеж на цените на горивата в България, както и приблизително за целия Европейски Съюз. У нас годишният растеж е 28,2%, а за съюза - 22,9%. Държавата в Европейски Съюз с максимален растеж на горивата през септември обаче е Люксембург с 30,7%. На второ място е Румъния - 29,3%, следвана от Словения с 28,7% и Полша с 28,5%.

В същото време в Малта за трети следващ месец няма промени в цените на горивата, а най-ниски годишни темпове на инфлация при горивата и дмазочните масла за персонални потребности са регистрирани в Ирландия - 15%,Италия – 17,5%, Финландия – 17,8% и Гърция - 18,1 %.

Резките съмнения в цените на горивата в Европейски Съюз са присъщи от две десетилетия насам като годишните темпове на инфлация варират от минус 20 до плюс 20 %. Подобно внезапно отклоняване е било записано преди десетилетие - от минус 19 % през юли 2009 година до плюс 20 % през март 2010 година, показват от Евростат.

В последно време тази неустойчивост обаче е още по-силно изразена, варирайки от минус 20 % през май 2020 година до плюс 23 % през септември 2021 година, означават от европейската статистическа работа.

За България по-специално цените на горивата стартират да регистрират мощни ежемесечни растежи от април тази година след 13 следващи месеца на спад поради пандемията, блокадите, по-слабото търсене поради рестриктивните мерки пред пътуванията и срутва на цените на петрола на международните пазари. Най-силен спад в цените на горивата за персонално прилагане у нас от 22,3%, е регистриран през май 2020 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР