България се нарежда на 54-то място сред 196 държави в

...
България се нарежда на 54-то място сред 196 държави в
Коментари Харесай

Проучване: Изненадващо нивата на корупция в България се оказаха ниски. Във Финландия са почти нулеви |

България се подрежда на 54-то място измежду 196 страни в света по корупция. Най-малко случаи на продажност са открити във Финландия, показва  изследване на швейцарската компания за ръководство на риска Global Risk Profile (GRP) за 2021 г. 

На второ място се нарежда Норвегия, следвана от Нова Зеландия, Дания и Швеция.

Швейцария слиза на 12-о място тази година от 8-мо място през 2020 година в Глобалния показател, който класира корупцията по избрани критерии. Това се дължи съгласно проучването на случаите на престъпност измежду " белите якички ", които включват пране на пари и финансиране на тероризъм.

По показателя (от 0 до 100), който мери равнищата на корупционен риск в страните, България е получила оценка 36.96, което дефинира равнището на продажност като ниско. 

В Западните Балкани Черна гора е на 89-о място; Албания е на 125-о място, само че отбелязва сензитивно усъвършенстване по отношение на предходната година, когато страната е заемала 139-а позиция; Босна и Херцеговина е на 131-во, а рискът от корупция е избран като висок; Косово е слязло надолу в класацията до 122-ро място; Сърбия е на 92-ра позиция, а оценката на риска е " междинен " ; Северна Македония заема 85-о място.

Северна Корея, Сирия и Либия пък се намират на края на ранглиста и са избрани като страни с доста високи равнища на корупция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР