България се нарежда на 15-то място по ръст на приходите

...
България се нарежда на 15-то място по ръст на приходите
Коментари Харесай

България на осмо място по позитивни очаквания в Европа

България се подрежда на 15-то място по растеж на приходите от продажби измежду страните от Европа , на 13-то място на растеж по растеж на износа и на 8-о място по положителни упования за бизнес климата.

Данните показа ръководителят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, който дружно с екип от стопански анализатори показаха изследването за бизнес климата " Европейско икономическо изследване 2019 ".

 БТПП упорства за електронно ръководство
БТПП упорства за електронно ръководство

Иначе не можем да чакаме предвижване към еврозоната и Шенген

Нивото на оптимизъм у нас и в Европа понижава. Компаниите са с положителни упования за 2019 година, само че в по-малка степен по отношение на 2018 година.

54% от интервюираните чакат усъвършенстване на бизнес климата през 2019 година, до момента в който през актуалната година делът им е бил 63%.
Липсата на човешки запаси и цените на силата и суровините са главните терзания за фирмите у нас, сочат резултатите от изследването.

Фирмите са загрижени, че няма да бъдат способни да се оправят с възходящото търсене на своите артикули и услуги, тъй като става все по-трудно да се намерят служащи с нужния профил , акцентира шефът на БТПП.

 Домакинствата са черногледи за финансовото си положение следващата година
Домакинствата са черногледи за финансовото си положение следващата година

Доверието на семействата в стопанската система на страната става все по-малко

Традиционно по-добри упования за приходите от износ по отношение на приходите от вътрешния пазар, демонстрират още резултатите от анкетата. Малко над 46% от респондентите чакат увеличени продажби в чужбина, а 40% са оптимисти за по-високо търсене от локалния пазар.

Добрата вероятност за обновяване на капиталовата интензивност следващата година демонстрират упованията при 40% от допитаните, до момента в който в миналогодишното изследване те са били 47%.
За заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е вероятен и слаб растеж - преобладаващата част от работодателите чакат да запазят броя на чиновниците си, безапелационни са от БТПП.

В публични данни от изследването неналичието на квалифицирани чиновници е проблем освен за българския бизнес, само че и за европейските компании. От Европейските търговско-промишлени покои предизвестяват, че дефицитът на дипломиран труд подтиска икономическия напредък и към този момент има рецесия на умения , която е опасност за конкурентоспособността на Европа.

Разходите за личния състав са топ предизвикателство за бизнеса в Европа, заради наклонността на растеж на заплатите и на тежестта, произлизаща от високите налози и осигуровки . Следващите подред пречки пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на силата и суровините .

Симеонов засегна и последствията от Брекзит, като съгласно него най-лошите последствия се чакат за страни, които имат обилни търговски връзки с Обединеното кралство. Тези страни са Ирландия, Малта, Кипър и Италия.

 Едва 30% от българите желаят повече средства за сигурност
Едва 30% от българите желаят повече средства за сигурност

31% не българите не знаят дали средствата за просвета се изразходват дейно...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР