България се нареди сред около 40 държави, които разчитат на

...
България се нареди сред около 40 държави, които разчитат на
Коментари Харесай

Блеър, който ще съветва Денков, печели $ 140 млн. от консултации. Обвинен е в подвеждане на британския Парламент, заради Ирак и подава оставка

България се подреди измежду към 40 страни, които разчитат на експертна помощ от Института за световна смяна на някогашния английски министър-председател Тони Блеър.

Договорка за застъпническата роля на един от най-известните политици на Англия към страната ни бе реализирана на интернационалния конгрес в Давос преди дни, където Блеър беседва с премиера акад. Николай Денков. Конкретни параметри за нея към момента не са обявени, като се изключи че България ще се възползва от експертизата на неговия институт по въпроси като битка с корупцията, специфични служби и въвеждането на изкуствен интелект в ръководството на страната.

Изглежда обаче, че уговорките към страната ни са част от по-голям проект на ръководената от Блеър организация за нахлуване в Европа, откакто в продължение на години работеше най-вече с страни от Африка и Близкия изток. Преди време тя откри собствен офис в Брюксел и стартира да наема за консултанти добре познати на европейските институции имена като някогашния финландски министър председател Сана Марин да вземем за пример. В навечерието на отварянето на подразделението ѝ в белгийската столица Блеър имаше среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, само че източници тогава разкриха, че двамата са говорили за войните в Украйна и Близкия изток, а не за цели на държавни управления, които са или могат да станат клиенти на института му.

“Едно от първите неща, които споделям на всеки министър председател или президент, е: “Имате ли проект? ”. Защото която и да е страна има нужда от посока, в която да се движи ”, казва Блеър пред “Файненшъл таймс ”.

Авторитетният финансов вестник се опита в края на предходната година да хвърли светлина върху разрастващата се активност на ръководения от някогашния министър-председател институт.

Според изданието приходите на организацията за предходната година са достигнали до 140 млн. $, като забележителна част от тях идват от съветване на непознати държавни управления.

Обикновено Блеър осъществявал първия контакт с техен водач, след което изпращал представители на института си да работят в съответната страна, които постоянно оставали на терен и в случай че въпросната власт се смени. Подобни планове към този момент имало на съвсем всички континенти. В Африка да вземем за пример съветват 16 страни, измежду които Кения, Сенегал, Гана, Руанда и Малави. Вече имаме лист с чакащи държавни управления, които желаят да се включат в програмата, споделя 70-годишният някогашен министър председател.

Блеър е измежду най-дълго управлявалите английски министър-председатели. В следвоенната история на Англия повече е била на този пост единствено именитата Маргарет Тачър. Той влиза на Даунинг стрийт 10, когато е на 44 години, което го прави най-младият политик, нанасял се да работи и живее на фамозния адрес през XX в., където е формалната държавна резиденция в Лондон. Това се случва, откакто ръководената от него Лейбъристка партия печели парламентарните избори през 1997 година и съумява да се задържи на власт под негово управление в продължение на десетилетие. Тази година евентуално тя още веднъж ще поеме ръководството на страната и някои британски вестници пишат, че актуалният ѝ водач Киър Стармър от ден на ден се обръща за препоръки към Блеър, което в допълнение може да усили персоналното му въздействие и това на неговия институт на интернационалната сцена.

Тони Блеър има славата по едно и също време на един от най-популярните и най-непопулярни политици в английската история. В началото като министър председател се радва на рекордно утвърждение поради мощното икономическо показване на Обединеното кралство и подхванати промени за децентрализация в ръководството на страната. Вторият му мандат обаче е белязан от терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати. Блеър безусловно поддържа подхванатия от администрацията на американския президент Джордж Буш ответен удар против талибаните.

Британски елементи са включени във войната за събаряне на режима им в Афганистан, а по-късно и на Садам Хюсеин в Ирак. По-късно ще се окаже, че това е станало поради лъжите на Колин Пауъл и Тони Блеър, което води до стремглаво рухване на рейтинга му. Започват да го назовават “Пудела на Буш ” поради безрезервната поддръжка към Америка. Обвинен е в заблуждение на английския Парламент, което се счита за тежко политическо провинение. В последна сметка през 2007 година подава оставка като водач на Лейбъристката партия и напуща премиерския пост.

През първите години отвън политиката се занимава с консултантска активност и изнасяне на речи по света, сходно на други някогашни английски министър-председатели. Влиза в борда на интернационалната капиталова банка “Джей Пи Марган ”, поучава други огромни компании и става специфичен делегат на Организация на обединените нации за мир в Близкия изток.

Периодично се появяват информации, че ще се опита да се върне на интернационалната сцена посредством нещо значимо. Пред “Файненшъл таймс ” споделя, че прекарва 85% от времето в своя институт, въпреки да не получава заплата. Прави го, тъй като има вяра, че партньорството сред сходни неправителствени организации и обособени страни е пътят за реализиране на общественозначими цели. Затова се надява институтът да го надживее. Някои коментатори съпоставят активността му с тази на фондацията на някогашния американски президент Бил Клинтън, само че други считат, че Блеър има по-големи упоритости, особено откакто шумът към Брекзит също взе да затихва и се отваря опция за стопляне на връзките сред Англия и страните от Европейски Съюз.

Обвиняват го в работа за престъпни режими и заобикаляне на закона

Тони Блеър от време на време е подложен на критика, че работи за страни, потъпкващи човешките права, и прави имотни покупко-продажби на ръба на закона. “Файненшъл таймс ” отбелязва, че съветническите услуги на института му към властта в Саудитска Арабия са провокирали най-остри рецензии. Организацията на някогашния министър председател съветва Мохамед бин Салман макар хипотетичната роля на престолонаследника в бруталното ликвидиране на журналиста Джамал Кашоги в консулството на Суадитска Арабия в Истанбул през 2018 година

“Още преди няколко години ни питаха за какво работим с тази страна, само че аз нямам безусловно никакво подозрение, че измененията, които вършат там, са от голямо значение за общественото и икономическото развиване както на района, по този начин и във връзка с по-широката сигурност ”, изяснява Блеър. Той добавя, че институтът му е напуснал места, които счита, че не вървят в вярната посока, само че отхвърля да назове кои са те.

Преди 3 година имената на Тони Блеър и брачната половинка му Чери се появиха в досиетата “Пандора ”, хвърлящи светлина върху финансови интервенции в данъчни оазиси на известни персони от целия свят. Оказа се, че двамата са станали притежатели на офис постройка за 6,5 млн. паунда, придобивайки офшорна компания на Британските Вирджински острови. Сделката била подписана с бахрейнски министър и по този метод семейство Блеър си икономисало 312 000 паунда налози. По принцип това не е нелегално, само че английските управляващи бяха подложени на критика, че позволяват богати хора да употребяват сходни малки врати за заобикаляне на данъчните закони при пазаруване на скъпи парцели в Обединеното кралство.

 

Инфо: " 24 часа "

Заглавието е на " Гласове "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР