България се катери по пика на петата вълна на COVID-19.

...
България се катери по пика на петата вълна на COVID-19.
Коментари Харесай

Обявиха при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво

България се катери по пика на петата вълна на COVID-19. Това съобщи на брифинг пред медиите основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той предвижда, че растежът на новозаразените с ковид ще продължи още една или две седмици, след което се чака пик и нормализиране.
Той разяснява и методиката, по която се постановат ограничаващи противоепидемични ограничения на национално равнище:
"Все още има разлики сред обособените райони и обособените области, тъй че в случай че над 50% или 2/3 от областите влязат в подобен режим (червена зона или Етап 3), ще се разискват общонационални ограничения ", съобщи Кунчев.
Областните щабове вземат решение на районно равнище по какъв начин да бъде проведен образователният развой, разгласи още Кунчев.
Той разяснява и заболеваемостта по райони в страната: "Първа и пета зона са в алена зона, предстоящо, прогнозата беше такава. До няколко дни Централната Южна зона също ще влезе в Етап 3 (Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян).
Засега стойностите са по-ниски в Североизточната част на страната, само че от през вчерашния ден и Варна е с високи стойности ", регистрира още Кунчев.
Главният държавен здравен контрольор разяснява и недоволството на притежателите на нощни заведения, които желаеха неговата оставка и оповестиха гражданско непокорство против въвеждането на вечерен час от 22:00 часа за заведенията. Кунчев съобщи: "Ако след две години зараза и толкоз богат интернационален опит, би трябвало да обясняваме за какво е значимо, значи сме си изгубили времето ", безапелационен беше той. И добави: "Ако ми посочите една европейска страна, която нямаше такива ограничавания в пика на болестта, бих последвал нейния образец. Данните демонстрират, че в питейни заведения, изключително след 22:00 часа, хората са склонни доста по-малко да съблюдават ограниченията, да бъдат в контакт доста по-близо един с различен. Просто видът на държание в такива заведение е подобен. Смятате ли, че се съблюдават някакви условия в една дискотека в Студентски град след 01:00 часа ", заключи доцент Кунчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР