България се е запътила към дългова пропаст. Конят тича към

...
България се е запътила към дългова пропаст. Конят тича към
Коментари Харесай

Кузман Илиев: България се е запътила към дългова пропаст. Конят тича към реката с бясна сила

„ България се е запътила към дългова бездна. Конят тича към реката с гневна мощ. “ Това сподели в изявление за БНР икономистът и финансов съветник Кузман Илиев.

Дългът стартира да се натрупва с една скорост, която е много притеснителна, съобщи икономистът. Според него „ няма новаторски подтик – някой да каже: не, спрете, започваме да чистим “.

До края на годината страната ни би трябвало да изтегли 8 милиарда от вътрешен и външен пазар при доста високи, неподходящи лихви, посочи той.

„ Ако не успее го направи, ще има ликвиден проблем. Държавата няма да има кеш, с който да си прави функционалностите в точното време. “

Илиев счита, че бюджетът ще бъде изпълнен, както е заложен, с целия му недостиг и „ всичко ще бъде изхарчено до стотинка “.

„ Въпросът е какво вършат идващите, които идват. Дали ще се хлъзнат по тази доста добре намазана финансова пързалка, която води единствено към бездна. Дълговата серпантина ще ни се показва като нещо доста вярно, което ще понижи неравенствата и ще помогне в рецесията “, добави той.

Илиев назова нарастването на налозите „ допустимо най-голямата нелепост, която сега може да се направи “, тъй като „ това ще бъде последният гвоздей в ковчега “ и страната би трябвало да остави бизнесмените да дишат.

„ За последните 20 години имахме разбиране, че сме си научили урока от банкрутите на България – че би трябвало да сме финансово благоразумни. Аз видях като укор от финансовия министър, че сме не запомнили този урок “, разяснява Кузман Илиев след вчерашните изказвания на служебния министър на финансите Росица Велкова, която предизвести, че следващата година дефицитът може да надвиши 11 милиарда лв..

Относно рецензиите, които получава Велкова като досегашен заместник-министър, Илиев означи, че „ Асен Василев не слуша никого “ и дефинира въпроса му къде са отишли парите като „ чиста измама “ и „ обикновена аритметика за първокласници “.

От тези 11 300 000 000 – „ 5 милиарда отиват за обещанията, обществените, новите, 4 милиарда за пенсии, нови, имаме с милиард и половина увеличение на заплатите в обществения бранш “, изясни Кузман Илиев.

Според него „ това значи, че безусловно има една шведска маса, от която всеки може да си вземе освен това, което изиска. “

„ Плащаме пенсии през налози, обръщаме с хастара наопаки пенсионния модел “, уточни още анализаторът. По думите му е налице „ неустойчиво, небалансирано и доста политически движено харчене, което във времето значи единствено доста повече дълг “.

„ България ще се озове в една доста елементарна обстановка – да се чуди тези големи дефицити по какъв начин да ги топи – дали през повдигане на налозите, което е най-вероятният сюжет и най-вредният, дали с повече дълг, което също замита проблемите под килима, и минимум евентуалното е да се преструктурират разноски и да се реже, само че никой няма да го направи политически “, акцентира икономистът в предаването „ Преди всички “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР