България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в

...
България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в
Коментари Харесай

България, Румъния и Турция заедно чистят мините в Черно море

България, Румъния и Турция ще стартират скоро противоминна интервенция в Черно море. Това разгласи министърът на защитата Тодор Тагарев в границите на конгрес, отдаден на вероятностите за мир в Украйна и тактиките за сигурност в Черно море.

Пред публицисти военният министър посочи, че се договарят дребни елементи, но не се планува в интервенцията да се включат украински сили. Тагарев разчита, че интервенцията ще започва в близко бъдеще, защото тя ще способства както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, по този начин и ще способства за износа на зърно от Украйна, което е извънредно значимо освен за Украйна, а и изобщо за сигурността на изхранването в огромна част от света.

Военният министър проф. Тодор Тагарев  коментира и капиталовата стратегия за развиване на армията до 2032 година ще бъде импортирана в края на ноември месец в Народното събрание. Промени в програмата ще има - някои промени ще бъдат приоритизиране на по-високо равнище, някои ще останат по-отдалечени в бъдещето, а един или два плана ще отпаднат , сподели той пред публицисти, откакто взе участие в интернационална конференция на тематика " Спечелване на мира в Украйна "

Предвижда се да има и дронове в капиталовата стратегия за развиване на армията до 2032 година , като даже има публични поръчки, подписани за разнообразни видове дронове съответно за сухопътни войски. Използването на такива отдалечено управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в програмата, посочи Тагарев. Припомняме, че от така наречен , което не беше Консултативен съвет по национална сигурност, излезе настояването на президента българската войска да употребява съвременни средства, като дронове.

Военният министър посочи още, че ще се усили бойния състав в многонационалната бойна група до равнище бригада - до към 5 000 военнослужещи, В момента обаче се работи по конкретизацията на районните проекти, които плануват потреблението на многонационални бойни групи. Тагарев не чака съществено нарастване на наличието на българска територия - сега в България има към 1 000 военнослужещи от разнообразни страни. Ако военната конюнктура продължи да бъде напрегната, военнослужещите на съдружниците у нас ще се усилят до към 1 500.

За новата военна база в Кабиле, Тагарев съобщи, че има такова предложение и се работи по него. Някои партии обаче употребяват проблема за предизборни цели, които нямат нищо общо с метода, по който България е решила на процедура посредством консенсус да подсигурява своята сигурност.

По тематиката за напрежението сред границата на Ливан и Израел, Тагарев отхвърли да разяснява. Той увери, че няма терзание за бежанска вълна от Израел и рискът по тази причина е доста невисок. Към сегашния миг няма нужда да се усилват в допълнение силите за отбрана на българо-турската граница. Ако има възможност за директно увеличение на мигрантския напън, Министерство на вътрешните работи има подготвеност да усили силите на границата, с цел да се оправим с един възможен по-висок напън, само че това не е на близкия небосвод, безапелационен бе военният министър.

Тагарев уточни, че това, което се знае за гърмежа в болничното заведение в Газа, той не е израелски, в конкретика обаче не е редно да разяснява. " Войната постоянно е била хибридна, само че всички други военни принадлежности са били подчинени на военните дейности. В случая с хибридната война водещото е връзката и пропагандата и военните дейности на подобен вид организации като " Хамас " са подчинени на пропагандната идея по какъв начин да убедят международното публично мнение в правотата си ", разяснява още военният министър.

Тагарев е сигурен, че даже и след ротацията на държавното управление през март месец и даже и той да не е повече министър, неговите политики в областта на защитата ще продължат.

Тагарев добави още, че няма информация да има български заложници в Газа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР